FAO ve Sabri Ülker Vakfı çocukların evde gıda israfını azaltmaları ve gıdanın değerini bilmeleri için birlikte çalışacak

Gıda israfının çoğu hala tüketici hane halkında gerçekleşiyor ve bu durum tüketicinin farkındalığının arttırılması ve ilgili davranış değişikliğinin benimsemesini de elzem kılıyor. Bu süreci başlatmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Sabri Ülker Vakfı iş birliğiyle “İyilik Yap: Gıdayı Koru” eğitim materyalleri “Yemekte Denge Eğitim Projesi” kapsamında 20 ilde 6 milyonun üzerinde öğrenci, öğretmen ve ebeveyne ulaşacak.

Sabri Ülker Vakfı’nın Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 2011 yılından beri okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik sürdürdüğü Yemekte Denge Eğitim Projesi’nde çocuklar, tüm eğitim-öğretim yılı boyunca, neyi ne kadar yiyeceklerini öğreniyor, fiziksel aktivitenin önemini kavrıyor, sağlıklı kalmak için temel hijyen kurallarını benimsiyor ve su içmenin faydalarını öğreniyorlar. Çocuklar dengeli beslenmenin kurallarını oyunlarla ve yaratıcı çalışmalarla, eğlenerek kavrıyorlar. Bu sene ise, proje, gıda okuryazarlığına gıda israfı özelinde yeni bir modül daha ekliyor. Bu modül ile gıdanın değerinin ne anlama geldiğinden, sofralarımıza gelene kadar geçtiği aşamaları, gıda israfının ekonomik, sosyal ve gezegenimize etkilerinden israfı önlemek adına neler yapabileceklerine kadar bilimsel bilgiyi geniş bir yelpazede sunuyor. Projenin sonunda çocukların sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir beslenme hakkında daha kapsamlı bir anlayışa sahip olmaları hedefleniyor. “Gıda tüketiminin geleceğini şekillendirmek için gençliğe şimdiden yatırım yapmalıyız” Sabri Ülker Vakfı’nın çocuklara erken yaşta gıda okuryazarlığı alışkanlığını kazandırmak için sürdürdüğü faaliyetlerin kıymetli olduğunu vurgulayan FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, gıda tüketiminin geleceğini şekillendirecek çocukların ve gençlerin eğitimine şimdiden yatırım yaparak bir değişim kültürü yaratabileceğimizin altını çizdi. Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, FAO ile yaptıkları iş birliğinin çok önemli bir adım olduğunu belirterek “Toplumda gıda okuryazarlığının yaygınlaşması, sağlıklı beslenme ve besin seçiminin geliştirilmesi ve sürdürülmesi için hayati önemde. Biz de konuyla ilgili ulaşabileceğimiz kadar çok çocuğumuza ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi. Gıda Koruyucusu CANO’nun Maceraları Geçtiğimiz ay GIDANI KORU kampanyası, genç gıda koruyucularına gıda kaybı ve israfının doğamıza etkilerini ve israfı önlemek ve azaltmak için benimseyeceğimiz alışkanları anlatan bir animasyon video serisi çıkardı. Bu videolarda kampanya maskotu CANO çocuklara gıdanın üretiminde yaşanan doğal kaynaklardaki israfı ve soframıza gelene kadar geçen süreci basit ve eğlenceli bir şekilde açıklıyor. CANO aynı zamanda çocuklara gıdalarını korumaları için, örneğin; ihtiyaçları kadarını satın alma ya da arta kalanları doğru bir şekilde saklama gibi neler yapabilecekleri hakkında bilgilendiriyor.