Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi’nde, lezzetli yemekler ve eğitim bir arada
Mezopotamya ile Fırat’ın orta yerinde tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep, her zevke hitap eden zengin ve farklı seçenekleriyle tatil planlarında çoktan yerini aldı bile. Müzeleri, hamamları, taş konakları ve doğal güzellikleriyle Doğu’nun Paris’i olarak anılan Gaziantep, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Mutfak Sanatları Merkezi ile meşhur gastronomisini de zirveye taşıyor. Merkezde her şey aslına uygun şekilde hazırlanıyor; modern bir sunumla misafirlerin beğenisine sunuluyor. Mekan, keyifli bir restoran olduğu kadar, bir eğitim alanı da…
Mutfağı, adıyla anılan tek şehir olan ve tarih kitaplarıyla seyahatnamelerde bolluk ve bereketiyle nam salan Gaziantep gastronomisi, 2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na seçildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in liderliğinde gerçekleşen bu süreç sonucunda bir eğitim merkezi olarak Mutfak Sanatları Merkezi’nin kurulmasına karar verilmişti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM), Gaziantep mutfak kültürünü canlı tutmak ve bu kültürü gelenekten geleceğe taşıma amacını güdüyor. Mutfak Sanatları Merkezi’ne gelen yerli ve yabancı misafirler, Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü tanıma fırsatı bulurken, bu lezzetleri hem tadabiliyor hem de tüm bu lezzetlerle ilgili ilk ağızdan bilgi sahibi olabiliyor.
Orijinaline uygun…
Restoranın konseptiyle Gaziantep yerel mutfağı üzerine odaklanan Mutfak Sanatları Merkezi’nde Gaziantep Mutfağı orijinaline bağlı kalınarak farklı sunumlarla ziyaretçilerine sunuluyor. Mutfak Sanatları Merkezi’ni diğer mekanlardan ayıran en önemli özelliği gurme bir restoran olmasının yanı sıra bir eğitim merkezi olması... Sadece restorandan oluşmayan bu merkez, aynı zamanda Gaziantep’in meşhur gastronomisini uygulamaya geçirebilecek aşçılar da yetiştirmeyi hedefliyor. Kebap, ciğer veya lahmacundan ibaret olmayan Gaziantep Mutfağı’ndaki sayısız kazan yemeğini özgün ve modern sunumlarla ortaya çıkarmak, Mutfak Sanatları Merkezi’nin usta Şefi Doğa Çitçi’nin ekibiyle yaptığı bir ritüel… Üstelik mekan, yerli ve yabancı misafirlere Gaziantep yemek kültürünü layığıyla yansıtabilecek şekilde hizmet vermeyi amaçlıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Mutfak Sanatları Merkezi, belediyenin iştiraki olan Gazibel Hizmet AŞ tarafından işletiliyor. Toplam 1500 metrekare alanda, 480 metrekare mutfak, 800 metrekare restoran alanı olarak inşa edilen mekan, A La Carte düzende hizmet veriyor. 187 kuvere, etkinliklerde ise 400 kuvere hizmet verecek şekilde dizayn edilen merkezde mutfak, salon ve idari kısımlarda toplamda 54 personel çalışıyor. Rezervasyonsuz da misafir kabul edilebilen Mutfak Sanatları Merkezi’nde yemek yemek ya da grup atölye çalışmaları yapmak isteyenler, merkezin sosyal medya hesapları ve 0342 777 76 76 numaralı telefon hattı üzerinden rezervasyon taleplerini iletebiliyor. Merkezin yeni açılmış olması nedeniyle 2017 Temmuz ayı itibariyle atölye çalışmalarına başlanılacak.
Mönü sürekli değişiyor
Haftanın altı günü öğlen ve akşam servislerinde hizmet veren Mutfak Sanatları Merkezi, Pazartesi günleri ise eğitim programları çerçevesinde kursiyer eğitimi verebilmek amacıyla hizmet veremiyor. Altı bölümden oluşan iki farklı mönü haftanın altı günü sabit bulunuyor ve altı günlük periyodlar halinde, her Salı yeni mönüler çıkarılarak misafirlerin beğenisine sunuluyor. Her mevsime has ürünlerle orijinaline sadık kalınarak hazırlanan lezzetlerin sunumları da oldukça şık. Öyle ki tüm sunum ekipmanları da buraya özel olarak üretilmiş. Olur da Mayıs ayında yolunuz Gaziantep’e düşerse; mekanda bulgur çorbası, erik tavası, Kilis kebabı, yoğurtlu akıtmalı ufak köfte, astarlı sütlaç ve dolangel tatlısı yemeyi unutmayın… Tüm bu lezzetlerde ise Executive Chef Doğa Çitçi ve ekibinin imzası bulunuyor. Çitçi, aynı zamanda Gaziantep Profesyonel Aşçılar ve İşletmeler Derneği (GAPDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Yönetim Kurulu Üyeliğini de sürdürüyor. Türk ve Gaziantep Mutfağı’nın dünyanın farklı bölgelerinde tanıtımını üstlenen Çitçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışındaki fuar ve organizasyonlarında da Gaziantep Mutfağı sunumları yapan, Gaziantep UNESCO adaylık çalışmalarında katkıda bulunmuş bir şef… Daha önce birçok beş yıldızlı otel ve tesislerde mutfak şefliği yapan Çitçi, UNESCO sürecinden sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koordinatör şefliğine getirildi.
Yeni şefler yetiştirilecek
Mutfak Sanatları Merkezi’nde Gaziantep lezzetlerini genç nesillere aktarmak için Aşçı Yardımcılığı Programı çerçevesinde 896 saat süren bir eğitim uygulanıyor. Mayıs ayında başlayan bu programla Gaziantep’teki genç aşçı adaylarına, Gaziantep mutfak kültürünü orijinaline sadık kalınarak modern tekniklerle öğretilmesi amaçlanıyor. Adaylar bu eğitim için başvurular arasından ön elemeye tabii tutuluyor.
İletişim: 0342 777 76 76