Şirehan Hotel Tarihi bir kervansarayda 5 yıldızlı konfor
Orta Doğu’nun en büyük
kervansaray oteli konumunda
bulunan ve orijinal dokusunu
koruyan Şirehan Hotel,
konuklarına tarihi bir aurada
konaklama deneyimi
sunuyor. Hikâyesi ve tarihiyle
Gaziantep’in önemli bir
değeri olan Şirehan Hotel,
yöresel kebap, tatlı ve
tencere yemeklerini sunduğu
restoranıyla da oldukça iddialı.
Bölgenin tarihine tanıklık etmiş hatta bir parçası olmuş Şirehan, Gaziantep’in önemli değerlerinden biri. Yapımı 1885 yılındamgerçekleştirilen Şirehan, kare planlı ve kervansaray işlevinde yapılmış ve uzun yıllar bu şekilde hizmet etmiş. 2008 yılında Sahan Grup tarafından alınan ve tarihi doku bozulmadan restore edilerek 2013 Mayıs ayında konuklarını ağırlamaya başlayan Şirehan Hotel, konuklarına tarihi doku içerisinde adeta geçmişe yolculuk yaptırarak çok özel bir deneyim olanağı yaratıyor. Şirehan’ın hikâyesini Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı nTahir Tekin Öztan şöyle anlatıyor: “1885 yılında Halep Valisi Cemil Bey’in talimatıyla yaptırılan Şirehanı, Osmanlı döneminin en güzel ve sağlam eserlerinden birisidir. Şirehan, II. Abdülhamit’in padişahlığı döneminde Antep Kaymakamı Rıfat Bey’in girişimleri ile o dönemin Belediye Başkanı Mustafa Ağa’nın halktan topladığı paralarla yaptırılmıştır. Para veremeyip çalışacak durumda olanlar emekleriyle, çalışacak durumda olmayanlar ise her gün hanın önüne gelip ettikleri dualarla yapıma katkı sağlamışlardır. İlk önce ‘‘Belde Han’’ adı verilen handa; üzüm, fıstık, pekmez ve incir alım satımı yapıldığı için halk arasında “Şire Hanı” denilmiş ve bugüne kadar da bu adla anılmıştır. Biz de hem binanın hikâyesiyle paralel olarak hem de bir şehrin tanıtımının o şehrin mutfağından geçer mantığıyla Gaziantep’te ilk yemek festivallerini burada yaptık. Gaziantep kültüründe çok önemli bir yeri olan Şire Festivalimiz yurt içinde ve dışında büyük ses getirdi. Gaziantep lezzetlerinin dünyaya duyurulmasına önemli katkılar sunduk. Geçmişte Gaziantep’ten Kore’ye kadar uzanan İpek Yolu üzerindeki en büyük kervansaraydan biriydi. Bu nedenle tarihi özelliği koruyarak Şirehan ismi ile festivaller yaptık. Halen de geçmişteki özelliğini değiştirmeden geleneksel festivaller yapmaya devam ediyoruz.”,
Şirehan, üç cephesinde bulunan anıtsal taç kapılarıyla dikkat çekiyor
Şirehan Hotel’de 111 oda bulunuyor. Odalardan biri kral dairesi olarak hizmet verirken bir balayı odası, 12 suite, iki aile odası ve 94 standart oda olarak çeşitlendirilmeye gidilmiş. Ayrıca otelde bir adet engelli odası bulunuyor. Otelin misafir portföyünü ise Gaziantep’i kültür ve gastronomi gezisi amaçlı seyahat edenler, aynı zamanda sanayi şehri olması nedeniyle iş amaçlı seyahat edenler ve kongre, toplantı organizasyonları için tercih edenler oluşturuyor. Otelde üç ayrı toplantı salonu ve 700 metrekare alana sahip bir balo salonu bulunuyor. Hem odalarda hem de toplantı salonlarında gerekli teknolojik donanım mevcut. Öyle ki, geçmişin dokusu geleceğin teknolojisiyle harmanlanmış durumda. Bölgede özel organizasyonlar için de tercih edilen otel, 850 metrekare alana sahip avlusunda yaz düğünleri gibi çeşitli kutlama organizasyonlarına da imza atıyor. Otelin yapı olarak handan çok kervansaray görünümünde olduğunu söyleyen Öztan, “Şirehanı diğer hanlardan ayıran özelliği üç cephesinde anıtsal taç kapıların yer alması. Hanın doğu, batı ve kuzey yönündeki üç kapısından avluya giriliyor. Avlunun dört yanından merdivenlerle üst kata çıkılıyor. İkinci katta sofa ve kemerli revakların arkasında odalar sıralanıyor. Otelimizin mimari projesi LOP mimarlığa ait. İç tasarımda Mimar İlknur Köklü ve Ali Eşber Coşkun ile çalıştık. İç tasarım ve dekorasyon çalışmasında Şirehan’ın tarihi kültürüne uygun iç tasarım ve dekorasyon gerçekleştirildi” diyor.
Gastronomi şehri Gaziantep mutfağından özenli seçenekler
Şirehan’ın restoranı da konseptiyle bağlantılı olarak hem ulusal hem de uluslararası yemeklerden çeşitlendirilmiş bir menüyle hizmet veriyor. Dünyanın her yerinden misafir ağırladığı için gelen herkesi mutlu edecek alternatiflerin yer aldığı menüde Gaziantep’in yöresel yemekleri ağırlıkta yer alıyor ve konukların da ilk tercihi olmayı başarıyor. Sahan Grup Mutfak Koordinatörü Yıldıray Koray Tekin’in danışmanlığında hazırlanan menüde küşleme kebabı, kuşbaşı, lahmacun, patlıcan kebabı, Alinazik kebabı, mevsimsel olarak soğan kebabı, yenidünya kebabı, sarımsak kebabı,keme kebabı, içli köfte, yuvalama, analı kızlı, ayvalı ekşili taraklık, şiveydiz, çağla aşı, baklava, Antep peynirli irmik helvası gibi birçok lezzet bulunuyor. Öztan, “Ülkemizde 5 yıldızlı otel çok ama tarihi bir kervansarayda 5 yıldızlı konforu yaşamak, o atmosferi solumak her yerde mümkün değildir. Dolayısıyla gelen misafirlerimize bu tarihi yapıyı, kültürü yaşatmak ve onları rahat ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bir de gastronomi şehri olan Gaziantep mutfağını ve yöresel yemeklerini gelen misafirlerimize en iyi şekilde sunmak için itina ediyoruz” diyor.
www.gaziantepsirehanhotel.com.tr