Turkish Culinary Academy; Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtmayı amaçlıyor
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak yaklaşık 12 yıl önce Ankara’da kurulan Turkish Culinary Academy (TCA), Türk Mutfağı’nı öne çıkaran yapısı ve yüzde 90 uygulama üzerine kurguladığı dersleriyle sektöre nitelikli kadrolar yetiştiriyor.
Turkish Culinary Academy, yiyecek-içecek sektörüne nitelikli kadrolar yetiştirmek amacıyla 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Çankaya’da kurulmuş bir eğitim kurumu. Ulusal ve uluslararası arenada bilgi ve beceri açısından donanım sahibi mezunlar vermeyi amaçlayan okul, uygulama ağırlıklı mesleki eğitim sistemiyle öğrenci yetiştiriyor. TCA bünyesinde aşçılık, pastacılık, ekmekçilik, servis personeli, barmenlik-miksoloji, butik pastacılık, pizzacılık, pidecilik, Türk-Osmanlı Mutfağı, dünya mutfakları, barista ve yiyecek-içecek işletmeciliği alanlarında eğitimler veriliyor. Verilen eğitimlerin ardından öğrenciler teorik ve uygulama sınavlarına girerek, başarılı oldukları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip oluyorlar. Bu sertifika yurtiçi ve yurtdışında işletmelerde çalışmalarına olanak sağlıyor. Ticaret odasına kayıtlı olarak iş yeri açabiliyor ve en az lise mezunu olmak kaydıyla alanlarında özel veya devlet okullarında öğretmenlik yapabiliyorlar. TCA Koordinatörü Semi Çiloğulları, öğrencilere eğitim verecek kadroyu oluştururken çok titiz davranıldığını belirterek, “Okulumuzda eğitim verecek eğitmenleri seçmeden önce öğrenim durumu, sektör tecrübesi, ulusal ve uluslararası alanda başarı durumları, iletişim ve eğitmenlik yeteneklerini göz önüne alıyoruz” diyor.
Pratiğe önem veren eğitim anlayışı
TCA mutfak meraklılarına yönelik dörder saat süren yaklaşık 60 çeşit hobi kursu sunuyor. Bu kurslara farklı mutfakları öğrenmek isteyen kişilerin yanı sıra kurumsal şirketler de rağbet gösteriyor. Çiloğulları, “Kurumsal firmalar, çalışanlarının motivasyonunu arttırmak, ekip çalışması ruhuna katkıda bulunmak ya da müşterilerine keyifli anlar yaşatmak amacıyla hobi kurslarımıza katılıyor” diyor. Okulun uygulama mutfağı profesyonel mutfak donanıma sahip. Bir eğitmen şef, sekiz öğrenci istasyonu kapasitesiyle hizmet veriyor. Dersler eğitmen şefin o günün ders programına uygun olarak yaptıracağı yemeği ve kullanılacak pişirme tekniklerini anlatmasıyla başlıyor. Eğitmenin sunumu yapması ve öğrencilerin tadımlarını gerçekleştirmelerinin ardından bu sefer öğrenciler kendi istasyonlarına geçerek eğitmen şeften gördükleri teknikleri ve bilgileri kullanarak yemeği yapıyorlar. Eğitmen şef bu süreçte öğrencileri kontrol ediyor ve hazırlanan yemeklerin değerlendirmesini yapıyor.
Eğitim kalitesi tercih sebebi oluyor
TCA’nın ‘İş Garantili Profesyonel Aşçılık Eğitim Programı’ eğitim kalitesiyle beğeni topluyor. Eğitim programının süresi sekiz ay. Bu sürecin beş ayı okulun uygulama mutfağında yerli ve yabancı eğitmen şeflerin eşliğinde hijyen, sanitasyon HACCP kurallarıyla başlıyor. Ardından bıçak tutma, kesme teknikleri, pişirme teknikleri öğretiliyor. Türk ve Osmanlı Mutfağı başta olmak üzere Fransız, İtalyan, İspanyol, Hint, Uzak Doğu, Latin Amerika ve Orta Doğu mutfaklarını da kapsayan uygulama eğitimleriyle eğitim süreci devam ediyor. Bu programı Çiloğulları şu sözlerle anlatıyor: “Öğrencilerimizin Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtmaları ve yurtdışında çalışabilmeleri için A1-A2 seviye mutfak İngilizcesi eğitimi de veriyoruz. Beş ayın sonunda yapılan sınavın ardından başarılı olan öğrencilerimiz uluslararası geçerliliğe sahip Milli Eğitim Bakanlığı onaylı aşçılık ve dil sertifikası alıyorlar. Bu belgeyi almaya hak kazanan öğrencilerimizi, sektör tecrübesi kazanmaları için üç aylık bir staja yolluyoruz. Tabii ki Ankara’nın kaliteli işletmeleri ve otellerinin mutfaklarında stajlarını yapıyor öğrencilerimiz. Stajın sonunda yine Ankara’da anlaşmalı olduğumuz işletmelerin mutfaklarında maaşlı ve sigortalı olarak işe yerleştiriliyorlar. Ve aşçılık kariyerlerine başlamış oluyor” diyor.
Türk Mutfağı’nı tanıtma amacı taşıyor
TCA, birçok gastronomi etkinliğine destek veriyor. Bu amaçla en son Ankara’da 13-14 Mayıs günlerinde gerçekleştirilen Gurme Festivali’nde mutfaklarıyla yer almışlar. Semi Çiloğulları, amaçlarının Türkiye’nin gastronomi açısından zenginliğini dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyerek, “Biz Türk Mutfağı’nın ve Türk aşçıların dünyada yeteri kadar tanınmadığını, hak ettiği değeri çeşitli nedenlerden dolayı göremediğini fark ettik. Bu yüzden kendimize şu hedefi koyduk; Türk Mutfağı’nı ve şeflerimizi yetiştireceğimiz öğrenciler vasıtasıyla dünyaya tanıtarak değerini ve tanınırlığını arttırmak. Türk Mutfağı tanınırlığı açısından kurulduğumuzdan bu yana Türkmenistan, İran, Azerbaycan, Fransa, Nijer, Demokratik Kongo, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerden gelen yabancı uyruklu öğrencilerimizi, profesyonel aşçılık programımızdan, dünya mutfaklarının yanı sıra Türk ve Osmanlı Mutfağı’nı da öğreterek mezun ettik” diyor. Ayrıca bünyesinde çalışan yabancı şefler vasıtasıyla farklı mutfak kültürlerini hem kurslarında hem de Ankara’da tanıtan TCA bu sayede gastronomi konusunda şehrinin farkındalık kazanmasına da destek oluyor.
www.turkishculinaryacademy.com