Wake N Bake Intercontinental Gastro Club, dünya mutfaklarının en özel sokak lezzetlerini bir araya getirirken, geleneksel yemeklere de yer veriyor. MasterChef Türkiye yarışmacıları Araz Aknam ve Samet Enes Hakyemez’in ‘erişilebilir şef restoranı olma’ misyonu ile açtığı mekan, İtalyan taş fırın pizzalarıyla da tercih nedeni.
Televizyon ekranlarının uzun soluklu yarışmalarından MasterChef Türkiye, genç şef adaylarına iyi bir kariyer yönetimi şansı sunuyor. Ekran tanınırlığını fırsat bilen yarışmacıların peş peşe açtığı mekanlar büyük ilgi görüyor. Bu mekanlar çoğunlukla genele hitap eden, sokak lezzetleri tarzında oluyor. Şef restoranı konseptinde açılışlara ise pek rastlanmıyor.
İşte MasterChef Türkiye’nin 2021 yılı sezonunda öne çıkan yarışmacılardan Araz Aknam ve Samet Enes Hakyemez’in Kadıköy’de açtığı Wake N Bake Intercontinental Gastro Club, bu açıdan ‘farklı’ restoranlardan biri. Kahvaltı ve brunch tabakları, kıtalar arası sokak lezzetleri ve İtalyan taş fırın pizzasıyla ‘şef’ restoranı olarak hizmet veriyor.
Asya sofralarının Bao Bun’ı, Latin Amerika’nın Nachos’u, Avrupa’nın sokak lezzetleri ve Türk mutfağından Çılbır, Mersin Köylü Patatesi ve Soğanlama gibi yorumlanmış özel yemeklerin yanı sıra Paça ve Beyran çorbası gibi geleneksel lezzetler de var.
Wake N Bake’in Şefi Araz Aknam İran asıllı, Tahran’da doğmuş. Annesi Mersin-Tarsuslu, babası İran Türk’ü. İnşaat mühendisi olan Aknam, gezmeyi ve yemeyi seven birisi olarak gastronomi yolculuğuna başlamış. Amerika’da 10 yıl yaşayan Aknam, pek çok ülke mutfağını deneyimleme şansı yakalamış. Aşçılığa hobi olarak başlayan Aknam, dünyadaki sokak lezzetlerine oldukça hakim.
“Hobilerimi ciddiye alan biriyim” diyen Aknam, eşinin ısrarı ile MasterChef Türkiye’ye katılmış. Aknam’ın gastronomi düşkünlüğü
MasterChef Türkiye’de 144 bölüm boyunca yarışma başarısı ile birleşince profesyonelliğe dönüşmüş. Yarışmada sektörden gelen biri olmamasına rağmen kıran kıran yarışma başarısı göstermesinin verdiği teşvikle kendi restoranını açma kararı almış.
Aynı dönem yarışmacılarından Samet Enes Hakyemez de Antalya otellerinde bir süre çalıştıktan sonra yurt dışı deneyimi olan, özellikle İtalyan mutfağında pizza alanında ustalaşmış genç bir aşçı. Araz Aknam ile enerjisi tutması ve aynı hedefleri paylaşması nedeniyle yolları birleşmiş.
Menüde 100 çeşit
Wake N Bake, son dönemde yeme- içme mekanlarının peş peşe açıldığı ve ilgi gördüğü Kadıköy Acıbadem’de oldukça işlek bir konumda.
Burayı açarlarken, Türkiye’deki mekanlarda ‘olmayanlardan’ yola çıkmışlar. Araz Aknam, “Sektörde gördüğümüz, özellikle kahvaltıda ve sokak lezzetlerindeki, eksiklikleri doldurmak üzere bir menü yaptık” diyor.
Wake N Bake Intercontinental Gastro Club’ın neredeyse 100 çeşit yemek bulunan menüsünde; dünya mutfaklarının en özel sokak lezzetleri bir arada sunuluyor.
Dünyadan sokak lezzetleri
Dünyadan sokak lezzetleri Tayvan’dan etli, tavuklu ve hatta kokoreç yorumlu Bao Bun, Arjantin tarzı pizza Fugazetta, İtalya’dan Arancini ve Suppli Al Telefona, Kanada’dan Pointine, Almanya’dan Currywurst ve Frankfurter, Amerika’dan Philly Cheesesteak ve Poke Bowl, Meksika’dan Aguachile ve Nachos, Arjantin’den Chori-Bun, Japonya’danSpicy Edamame ve Karaage gibi çok geniş bir listeye sahipler. En sevilen lezzetlerinin başında etli Bao Bun geliyor.Mekan, Arjantin’de önünde taksicilerin sırada beklediği yaşlı bir amcanın işlettiği ‘fugazettacı’nında, Meksika’da Sinaloa’da kartel patronlarının gidip yediği ‘aguachile’nin de konseptini taşıyor..
Erişilebilir şef restoranı
Araz Aknam, şöyle konuşuyor: “A Plus ürünlerin kullanıldığı ama fiyat olarak B veya C kitlenin rahatlıkla gelip yemek yiyebileceği bir konsept oluşturmak istedik. Yani aslında burası erişilebilir bir şef restoranı...”Wake N Bake’de biraz retro ama kaliteli bir yemek deneyimi sunma çabası söz konusu. Dışarıdan bakıldığında ‘çok pahalı bir yer’ imajı vermesin diye masalarında beyaz örtü kullanmıyorlar.Gelen her müşteriye yemeklerini anlatıyorlar. Yemeklerinin içinde hangi malzemeler var, nereden gelmiş ve nasıl kullanılmış, tarihçesi nedir hepsini öğreniyorsunuz.
Etiyopya’dan kahve geliyor
Mekanda servis edilen yemekler için kullanılan ürünlerin çoğu direkt üreticilerle kurdukları özel ilişkilerle tedarik ediliyor.Hatta kahvelerini dahi direkt Etiyopya’dan getiriyorlar. Kahveyi kilo ile satmaları da başka ilginç bir ayrıntı.
San Marzano domates sosu
Wake N Bake’in diğer şefi Samet Enes Hakyemez de, taş fırında pişirdikleri Roma tarzı pizzalarına değiniyor. Pizza sosu yapımına en uygun domates çeşidi olan San Marzano’lu sos ile hazırlanan pizzaların üstü, tamamı İtalya’dan gelen birinci kalite peynirler ve özel şarküteri ürünleriyle lezzetlendiriliyor. Hakyemez, “Tüm pizzalarımızın üzerinde üç veya dört malzeme var; çünkü daha fazla olsa hamurun ve sosun tadını alamazsınız” diyor.
Tatlılar
Tatlılarda da çeşitlilik ve özgünlük söz konusu. Tayvan’ın bun ekmeğinin arasında İngiltere’nin Lemon Curd sosuyla servis edilen Lemon Curd Bao Bun, İran’ın Masghati tatlısı, Bueno, Kızarmış Baklava mekana yalnızca bir tatlı ve kahve molası vermek için gelme nedeni olabilir. Bu arada kızılcık, demir hindi gibi geleneksel birkaç çeşit şerbetleri de var.
“Son Akşam Yemeği”
Sade bir tasarımın hakim olduğu mekanın dış duvarında dünyadan sokak lezzetlerini anlatan çizimler var. Şeflerin MasterChef geçmişi, Wake N Bake için bir vitrin olmuş. Kapıdan girdiğinizde “Son Akşam Yemeği - Masterchef 2023” isimli bir tablo sizi karşılıyor. Tabloda o yıl yarışan yarışmacılar ve jüri üyesi şefler karikatürize edilmiş.
Ortalama adisyon süresi 23 dakika, servis süreleri ise 6 dakika. Mutfak planlamasında Araz Şef’in inşaat mühendisliği tarafı devreye girmiş. Yaptıkları özel düzenleme ile servis hızı bu kadar hızlı olabilmiş.
Mutfaktakiler de yarışıyor
Wake N Bake’in kadrosunda da şeflerin yarışmacı ruhu kendini gösteriyor. Çoğunluğu gençlerden oluşan mutfak ekibi her hafta kendilerine verilen klasik tabağı hazırlayarak yarışıyor ve haftanın kazananı yıldız alıyor. 3 gümüş yıldızı olan eleman bir sonraki galibiyetinde bir altın yıldız kazanıyor ve toplamda 3 altın yıldızı olan kişi mutfakta bir üst mevkiye terfi ediyor.