05 Şubat 2025, Çarşamba

Doğal lezzet ve şifa deposu Siyah sarımsak

Doğal lezzet ve şifa deposu Siyah sarımsak
Hepimiz sarımsağın sağlığımıza olan faydalarının farkındayız. Ama kaçımız siyah sarımsak hakkında bilgi sahibiyiz? Özellikle Uzak Doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan siyah sarımsak, ülkemizde de her geçen gün bilinirliliğini arttırırken, kullanım alanını da yaygınlaştırıyor.

Siyah sarımsak, organik çiğ sarımsağın belli bir ısı ve nem oranında (Maillard reaksiyonu) beklemesi sonucu oluşan doğal lezzet ve şifa deposu olarak adlandırılabilir. Fermantasyon işlemi sırasında, sarımsak içindeki şekerler ve amino asitler, siyah renginden sorumlu koyu renkli bir bileşik olan melanoidin üretir. İşlem sonrasında tadı damakta bırakan bir lezzet şölenine dönen siyah sarımsak daha az allisin bileşiğine sahiptir. Bu da sarımsaktan beklediğiniz aynı güçlü kokuya sahip olmadığı anlamına gelir. Bu durum, sarımsak kokusundan hoşlanmayan ama tadını sevenler için büyük avantaj sağlıyor. Siyah sarımsak görünümü değişebilir; bazı ampullerin kabukları, ampuller yeterince uzun süre mayalanmaya bırakılırsa siyaha döner. Diğerleri sarı-beyaz renkte kalan derilere sahiptir.

Her türlü pişirmede kullanılabilir

Kendine has aroması ile dünyaca ünlü Kastamonu Taşköprü fermente edilmesi ile elde edilen siyah sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Bu doğal takviye ile hem vücudunuza destek olabilir hem de sofralarınızda lezzeti ve şifayı bir arada sunabilirsiniz. Asya’da uzun yaşamın sırrı olarak bilinen ve siyah elmas olarak adlandırılan siyah sarımsağa ulaşmak da artık eskisi kadar zor değil. Yoğun iş temposu ve günlük hayatın koşturması sırasında vücudunuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri siyah sarımsaktan alabilirsiniz. Siyah sarımsak çiğ olarak tüketilebileceği gibi kavurma, soteleme ve fırınlama gibi her türlü pişirime de uygun.

Dünyaca tanınıyor

Biz AJÓ 37400 markalı siyah sarımsak üreticisi olarak ürünlerimizi organik ata tohumu Taşköprü sarımsağından üretiyoruz. Ürettiklerimizi 1 ton kapasiteli fırınlarımıza koyuyoruz. 60-75 günde fermente ediyoruz. Bu süreç sonucunda sarımsak, 200 kilogram kadar kalıyor. Yani yüzde 80 fire veriyor. Biz bu fire olan kısmını da çöpe atmıyoruz. Bununla da sabun ve sarımsak tozu üretip, satıyoruz. Üretimi Taşköprü’de gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına da bu ürünü satarken ‘Kastamonu Taşköprü’de yetiştiriyoruz’ dediğimiz zaman artısını görüyoruz. Çünkü herkes bu sarımsağın ününü biliyor. Güney Kore, Almanya, Çin, ABD, İngiltere gibi ülkeler Taşköprü sarımsağını çok seviyor.

Yorum Yaz

captcha