Tokat, Emirseyit’te kurulan Erzak Kadın Kooperatifi, bağcılığın ön planda olduğu coğrafyasına
uygun olarak çeşitlendirdiği ürün portföyünde az ama öz, butik ve kaliteli lezzetler sunuyor. Gülşen
Bekgöz’ün başkanlığında 15 kadının birlikte hareket ederek çalışmalarını sürdürdüğü bu kooperatif,
neredeyse unutulmaya yüz tutmuş yöresel bir ürün olan tatlı üzüm tarhanasını da yeniden üreterek
bölgenin bir değerini de korumuş oldu.
2019 yılında Emirseyit’te kurulan Erzak Kadın Kooperatifi, ilk olarak yedi kadının bir araya gelmesiyle hayata geçiyor. Emirseyit Belediyesi’nin de desteklediği bu kooperatifin projesi ise Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapan Çağatay Alan’ın gönüllü danışmanlığında oluşturulmuş. Şu an Gülşen Bekgöz başkanlığında 15 kadın ile birlikte çalışmalarına devam eden Erzak Kadın Kooperatifi, marka kimliğini oluştururken birçok detayın düşünüldüğü bir prensiple hareket etmiş. Öyle ki markanın logosunda bulunan yedi üzüm tanesi kurucu yedi kadını, Tokat’taki yedi ovayı ve ülkemizdeki yedi bölgeyi temsil ediyor. Logodaki küçük yaprak Emirseyit’i, büyük yaprak ise Tokat ilini ifade ediyor. Ve üzüm tanelerinin içerisinde bulunan kadın sureti de kadınların birlik ve beraberlikleriyle yarattıkları sinerjiye atıfta bulunuyor. Aynı zamanda üzüm tanelerinin bir araya gelerek salkım oluşturması Türk kültür ve mitolojisinde; güzellik, bereket, kan, can, aşk ve sağlığın sembolü olduğu için markanın logosunda üzüm tercih ediliyor. Tokat’ın bir tarım şehri olması ve ülke genelinde Tokat yaprağı ile markalaşması nedeniyle de logoda yeşil renk tercih edilmiş. Erzak kelimesi ise Emirseyitli Rençper ve Zanaatkâr Kadın’ın kısaltılmış hali olarak kullanılıyor. Aynı zamanda uzun süre saklanabilen yiyeceklerin genel adı olduğu için insanlara ihtiyacı olan doğal yiyecekleri bu kooperatif sayesinde karşılayabilecekleri mesajını da taşıyor. Gönüllülüğün esas olduğu kooperatif, projeli çalışmanın önemine istinaden Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’nın 2019 Yılı Kırsal Kalkınma ve Tarımda Dönüşüm Programı’na “Yerel Tat, Tokat’a Değer Kat” projesi ile başvuru yaparak üretim aşamasında ihtiyaç duydukları makine ekipmanlar için hibe almaya hak kazandı. Kısa zaman içerisinde üretim alanını küçük dokunuşlarla büyütme hedefine sahip Erzak Kadın Kooperatifi, bu bağlamda melek yatırımcılar ya da sosyal sorumluluk projeleri kapsamında sponsor desteği arıyor.
Ürün portföyünde sadece bağda yetişen ürünler var
Erzak Kadın Kooperatifi, tüketiciye coğrafi işaretli Tokat yaprağı, katı üzüm pekmezi, sıvı üzüm pekmezi, tatlı üzüm tarhanası, cevizli sucuk ve üzüm ile tatlandırılmış kuşburnu marmelatı ürünlerini sunuyor. Erzak Kadın Kooperatifi, Emirseyit Belediyesi’nde bağcılık ön planda olduğu için sadece bağda yetişen ürünlere odaklanarak, uzmanlaşmaya önem veren bir anlayışla imalat yapıyor. Kaliteli ürünün en önemli husus olduğu kooperatifte ticari kaygı güdülmeden, butik bir üretim süreci var. Ürünler mayıs ayında hazırlanmaya başlıyor ve bu süreç ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Geri kalan aylarda ise yeni sezon için hazırlıklar yapılıyor. Gönüllülük esasıyla çalışılan kooperatifte müşteri memnuniyeti için gerekli tüm özen gösteriliyor.Gönüllü Proje Danışmanı Öğr. Gör. Alan, “Biz çok fazla ürün üretelim çok para kazanalım düşüncesinde hiçbir zaman olmadık, olmayı da düşünmüyoruz. Çünkü oluşturduğumuz bir sinerji var. Bu sinerjide işini severek yapmanın getirdiği bir duygu var. Eğer seri üretime geçersek duygularımızı yitirmekten korkuyoruz. Butik çalışarak özel misafirinize sunmak isteyeceğiniz o kaliteli ve el yapımı ürünü ortaya çıkarıyoruz. Bu yaklaşımımızın Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarında olumlu yorum olarak döndüğünü görüyoruz. Hijyen standartlarına dikkat ediyoruz. Pandemi süreci bu konuda daha da dikkat etmemiz gerektiğini gösterdi. Bu konuda eğitimler aldık, gönüllü olarak eğitim vermek isteyen tecrübeli kişilerden yine eğitim alabileceğimizi öğrenmenin yaşının olmadığını söylemek istiyoruz” diyor.
Unutulmaya yüz tutmuş tatlı üzüm tarhanası geri kazandırıldı
Erzak Kadın Kooperatifi, unutulmaya yüz tutmuş ve sadece belirli kişilerin yapabildiği ve birçok Tokatlının bile bilmediği tatlı üzüm tarhanasının tanıtılmasında ve farkındalık oluşturulmasında ön ayak oldu. Şu anda e ticaret kanalında satışta olan bu ürün için coğrafi işaret alma süreci de başlamış durumda. Ayrıca ihracat kanalında da çalışmalara başlayan Erzak Kadın Kooperatifi asma yaprağını Dubai’ye tedarik ediyor. Bu durumda birçok kadın kooperatifine ve bölgede yaşayan kadınlara motivasyon oluyor.
www.erzak.com.tr