03 Nisan 2025, Perşembe

Haliç Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü donanımlı sektör profesyonelleri yetiştiriyor

Haliç Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü donanımlı sektör profesyonelleri yetiştiriyor
2020 yılında Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, eğitim dünyasıyla gastronomi dünyası arasındaki köprü olma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Çağın gereksinimlerine uygun modern mutfak altyapısıyla öğrencilerine kaliteli bir eğitim veren bölüm, gastronomi sektörünün farklı kollarında çalışabilecek donanımda profesyoneller yetiştiriyor. Bölümün eğitim anlayışını Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Yıldırım’dan dinledik.

İlk olarak bölüm hakkında bilgi verir misiniz?

Haliç Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2020 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olarak kuruldu. Bölümümüz ilk iki sene 60 öğrenci kontenjanına sahip iken, 2022-2023 akademik yılında ise bu sayı 70’e yükseldi. Bölümümüz, ülkemizin konumu ve barındırdığı kültürel zenginliğin bir çıktısı olan ve dünyada eşsiz bir yerde konumlanan mutfağını, teknik bilgi ve sanatsal donanımı ile uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.

Akademik kadronuz hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitim müfredatınızda teori ve pratik dengesi nasıl oluşturuldu? Akademik kadromuz 3 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 1 araştırma görevlisi ve 1 eğitmen şef olmak üzere 6 öğretim elemanından oluşuyor. Akademisyenlerimiz Turizm İşletmeciliği, İşletme, Gıda Mühendisliği ve Gastronomi eğitimi altyapısına sahip. Eğitim müfredatımızda teori ve pratik derslerin dengesi göz önünde tutularak, 1’inci sınıftan itibaren uygulama derslerine yer veriliyor. Bölümümüzde teorik olarak Gıda Bilimi, Gıda Güvenliği ve Hijyen, Beslenme İlkeleri, Turizm, İşletme, Menü Planlama, Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü gibi dersler verilirken, uygulamalı olarak da Profesyonel Bıçak Kullanımı ve Kesim Teknikleri, Temel Pişirme Teknikleri, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Soğuk Mutfak, Unlu Mamuller ve Ekmek Yapımı, Pastacılık gibi dersler müfredatta yer alıyor. Müfredatımızdaki teorik ve pratik derslerin dengesi akreditasyon kuralları çerçevesinde sağlandı.

Öğrencilerinize mezun olduklarında hangi donanımları kazandırmış olmayı hedefliyorsunuz?

Öğrencilerimiz, 1’inci sınıftan itibaren mutfakta uygulamalı derslerine başlıyor. Mutfaktaki öncelikli hedefimiz, öğrencilerimize bıçağı tanıtmak, mutfakta nasıl hareket edeceklerini öğretmek, ekipmanların nasıl kullanılacağını anlatmak ve mutfak hiyerarşisini benimsetmek... Teorik derslerimizin başlangıcında ise gıda bilimini, gıda güvenliği ve hijyeni, turizm olgusunu, beslenme ilkelerini ve gastronomi tarihini öğrencilerimize öğretmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimiz, bölüm ile ilgili temel becerilerini kazandıktan sonra uygulamalı olarak, Dünya Mutfağı, Unlu Mamuller ve Ekmek Yapımı, Türk Mutfağı, Soğuk Mutfak, Yiyecek ve İçecek Servis Teknikleri, Pastacılık Uygulamaları ve Yöresel Mutfaklar dersleri ile sektöre hazırlanıyor. Öğrencilerimizin 1’inci sınıftan itibaren Temel İngilizce, 2’nci sınıftan mezuniyete kadar ise haftada 6 saat olmak üzere Mesleki İngilizce dersleri bulunuyor. Ayrıca 3’üncü sınıftan mezuniyete kadar Fransızca, İtalyanca ve Arapça seçmeli yabancı dil derslerimiz bulunuyor. Öğrencilerimize mezun olduklarında şef, yiyecek-içecek müdürü, restoran yöneticisi, maliyet kontrolörü, satın alma uzmanı, menü planlayıcısı, yemek yazarı, yemek stilisti ve yemek fotoğrafçısı unvanlarını hak edecek donanımları kazandırmayı hedefliyoruz.

Okul bünyesinde bir uygulama mutfağı bulunuyor mu?

Mutfağınızın fiziki özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? Okulumuz bünyesinde uygulama mutfaklarımız mevcut. Bu mutfakların en büyüğü 30 öğrencinin aynı anda tabaklarını ortaya çıkarabilecekleri bir kapasiteye sahip. Bunun yanında Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık öğrencilerinin bir arada kullandığı Unlu Mamuller ve Pastacılık mutfağımız da bulunuyor. Tüm mutfaklarımız çağın gereksinimlerine uygun ekipmanlarla donatılmış modern mutfaklardır.

Öğrencilerinize verdiğiniz eğitim kalitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Çağımızın gereksinimlerine uygun bir şekilde ve modern mutfak altyapımızla öğrencilerimize en kaliteli eğitimi vermeyi ilke edindik. Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitiminin yalnızca mutfak ve uygulama eğitiminden oluşmadığının bilincindeyiz. Uygulama eğitimlerinizin temel prensibi öğrencilerimizi sektöre ve hayata hazırlamak... Önemle üzerinde durduğumuz nokta eğitim dünyası ile gastronomi dünyası arasında köprü vazifesi görmektir. Bu noktada, öğrencilerimizi yalnızca sınıflarda ve mutfağımızda eğitmek ile yetinmeyip gastronomi ile ilintili tüm işletmelerle ve tüm paydaşlarla buluşturuyoruz.

www.halic.edu.tr

Yorum Yaz

captcha