Müfredatı ve uzman eğitmen
kadrosuyla Ankara’da faaliyet
gösteren Turkish Culinary
Academy (TCA), şef adaylarını
Türk mutfağının tüm
detaylarına hakim ve dünya
ile entegre şekilde yetiştiriyor.
Tam donanımlı bir mutfak
okulu olan TCA’yı kurucusu ve
müdürü Semi Çiloğulları’ndan dinledik.
TCA bünyesindeki eğitimler ve eğitmen kadrosu hakkında bilgi verir misiniz?
Okulumuz 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Ankara da kuruldu. Okulu açarken yetiştireceğimiz şef adaylarını dünya ile entegre şekilde ve Türk mutfağına doğru bilgilerle hakim birer Türk gastronomisi neferi olarak yetiştirmeyi misyon edindik. İleride çalışacakları yabancı ülkelerdeki mutfaklarda menülere bizim kültürümüzden ve mutfağımızdan dokunuşlar ve eklemeler yaparak Türk mutfağını yaymalarını amaçladık. Yerli ve yabancı şeflerden oluşan eğitmen kadromuz bulunuyor ve bu konuda hayli gururluyuz. Dersin konusuna göre o alanda uzun yıllar ihtisaslaşmış eğitmenlerimiz bilgilerini uygulamalı olarak öğrencilerimize aktarıyor. Müfredat hakkında bilgi verir misiniz?
Öğrencilerinize mezun olduklarında hangi donanımları kazandırmayı hedefliyorsunuz?
Profesyonel aşçılık, pastacılık, ekmekçilik ve diğer programlarımızdaki müfredatlarımızda başlıca yapılacak ürün, tatlı ya da yemeğin özüne odaklanıyoruz. Çıkış ülkesinde hangi ürünler, teknikler kullanılıyorsa orijinal şekilde uygulatarak öğrencilerimize aktarıyoruz. Öğrencilerimize verdiğimiz mesleki yabancı dil eğitimleri (İspanyolca, Fransızca, İngilizce) ve uluslararası mutfakların uygulamalı eğitimleriyle dünyanın birçok ülkesinde çalışmalarına imkan sağlayacak donanımları kazandırıyoruz. Bunun birçok somut örneği de mevcut. Mezun öğrencilerimizin bir kısmı şu an Amerika, İspanya ve Dubai gibi farklı ülkelerde çalışıyor.
Mutfağınızın fiziki özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Pratik eğitimler müfredatınızın ne kadarını kapsıyor? Okulumuzda tam donanımlı 2 adet aşçılık eğitim mutfağı, 1 adet ekmek ve fırıncılık eğitim mutfağı, 1 adet butik pastacılık eğitim mutfağı, 1 adet barista ve barmenlik/ miksoloji mutfağı, 3 adet teorik derslik bulunuyor. Pratik eğitimler müfredatımızın yüzde 90’lık bölümünü kapsıyor.
Bölüm kapsamında yürüttüğünüz ulusal ve uluslararası projeler var mı?
Okulumuz gerek eğitim standartları gerekse verdiği sertifikaların geçerliliği açısından hali hazırda uluslararası bir statüde. Kurulduğu günden bu yana okulumuzda 25 farklı ülkeden öğrenci mezun ettik. Şu an mevcut programlarda da yurt dışından gelip eğitim almakta olan birçok öğrencimiz bulunuyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler, Türk Kızılayı, Avrupa Birliği destekli projeler olmak üzere birçok mesleki eğitim ve istihdam projesi gerçekleştirdik. Şu an ise Türk Kızılayı ve Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu ile yürüttüğümüz Türkiye’de bulunan mültecilere mesleki eğitim, yeterlilik ve istihdam sağladığımız aşçılık ve pastacılık üzerine bir proje var.
Öğrencilerinize verdiğiniz eğitim kalitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı ve uluslararası eğitim mevzuatlarına uygun olarak tam donanımlı şekilde yetiştiriliyor. Gerek aldıkları mesleki dil eğitimleri, gerekse kendilerine mezuniyet sonrası sağlanan staj imkanlarıyla donanımlı birer şef adayı oluyorlar. Okulumuz başta Türkiye olmak üzere 12 ülkeyi (Amerika, İspanya, Belçika, İtalya, Kanada, Peru, Şili, Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Ekvador, Peru) kapsayan staj seçenekleri sunuyor. Eğitim altyapımızla Türkiye’de ilk kez iş garantili mesleki eğitim programlarını başlattık. Sektör stajlarını tamamlayan öğrencilerimizi başta Türkiye ve yurt dışında (yabancı dil bilenleri) işe yerleştiriyoruz. Sektörde birçok kurumsal, butik, yerel işletme ile temastayız, onlarla doğru şef adaylarını buluşturuyoruz.
www.turkishculinaryacademy.com