Uluslararası Final Üniversitesi Turizm ve Mutfak Sanatları
Yüksekokulu’na bağlı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Bölümü, Türk ve Kıbrıs mutfağını dünyaya tanıtma
hedefiyle öğrencilerine nitelikli bir eğitim veriyor. İlk
yıldan itibaren üniversite kampüsü mutfaklarında
başlayan haftalık bir gün mutfak deneyimi dersleriyle
farklılık yaratan bölüm, masa d’hote’dan gümüş
hizmetine ve protokol hizmetine kadar farklı servis
tarzlarını uygulayan yiyecek ve içecek servisi gibi
dersleri de müfredatına eklemiş durumda. Turizm ve
Mutfak Sanatları Yüksekokulu Doç. Dr. Nafiya Güden,
“Tüm bu çalışmalarımızla iş hayatında aldığı kararlarda
sosyal sorumluluk bilincini ve etik değerleri göz önünde
bulundurarak, edindiği teorik bilgileri uygulama ile
bütünleştirerek içinde çalıştığı sistemin geliştirilmesine
katkıda bulunan mezunlar vermeyi hedefliyoruz” diyor.
Güden ile bölümü ve eğitim anlayışını konuştuk.
Kısaca okulunuz hakkında bilgi verirmisiniz?
2015 yılında Türkiye’nin eğitim markası Final Eğitim Kurumları ve KKTC turizm sektörünün önderlerinden DMG- Akgünler Grubu iş birliği ile KKTC’nin Girne ilçesinde kuruldu. Uluslararası Final Üniversitesi, kurucu ortakları aracılığıyla iki önemli konuda avantaj sunuyor. Final Eğitim Kurumları, 1980 yılından itibaren Türkiye’nin her yerinde okulları ve kurslarıyla ileri seviyede eğitim öğretim faaliyeti sürdürüyor. DMG-Akgünler Grup ise Kuzey Kıbrıs’taki en büyük tur operatörlerini de içeren turizm kuruluşlarını bünyesinde barındırıyor. Ve deniz seyahati, konaklama, restoran işletmeciliği, genel seyahat, turizm ve otelcilik sektörlerinde uzun yıllara dayanan tecrübelere sahip. 2016 yılında eğitim hayatına 3 öğrenci ile başlayan Turizm ve Mutfak Sanatları Yüksekokulu Eğitim şu an 500’ü aşkın öğrencisiyle eğitim vermeye devam ediyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programınız hakkında bilgi verir misiniz?
2018 yılında öğrenci kabulüne başlayan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü o yıl birlikte yola çıktığı 14 öğrenci sayısını bugün Aşçılık programı dahil 120 öğrenciye çıkardı. Ada genelinde kuruluşundan bu yana geçen 5 yıllık sürede eğitim kadrosu ve yapılan yatırımlarla bu alanda zirveye oynadığımızı söyleyebilirim. Bünyemizde 3 profesör, 4 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 4 uzman eğitmen, 5 öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi ve 6 öğrenci asistanı bulunuyor. Akademik kadromuzda hedeflediğimiz en önemli unsur, yapılan eğitim öğretim çalışmalarının yanı sıra ders veren personelin sektörde deneyim kazanmış, bu işin içinden olan eğitmenler olması.
Öğrencilere verilen teorik ve pratik eğitimler neler?
Bu bağlamda ne gibi dersler müfredatta bulunuyor? Müfredatımız, çeşitli pratik ve teorik derslerle dolu. Gastronomi öğrenmek pratik yetenek ve yeterli deneyim olmadan mümkün olmadığından, güçlü bir pratik eğitim taahhüdüne sahip olmayı ve iki alanı birleştirmeyi önemsiyoruz. Bu, gastronomi öğrencilerimizin hepsinin mezun olmadan önce iyi pozisyonlarda istihdam edilmesinin sebeplerinden biridir. Tüm mutfak, yemek ve içecek derslerimiz, bilgi ve teoriyi birleştiren bir anlayışla mutfak laboratuvarlarımızda uygulama odaklı yüksek düzeyde pratik eğitim içerir. Ayrıca, gıda ve içecek üreten imalathanelere ve sektördeki kurumlara eğitim amaçlı ziyaretler düzenliyoruz. Müfredatımızın başka bir benzersiz noktası, ilk yıldan itibaren üniversite kampüsü mutfaklarında başlayan haftalık bir gün mutfak deneyimi dersleri. Ayrıca, masa d’hote’dan gümüş hizmetine ve protokol hizmetine kadar farklı servis tarzlarını uygulayan yiyecek ve içecek servisi gibi derslerimiz de mevcut. Tüm öğrenme hedeflerinin başarıldığını ölçen ana ders, son yarıyılda yer alan Mezuniyet Semineri’dir. Öğrencilerin bir yemek / öğle etkinliği düzenlemeleri, menüler tasarlamaları, maliyet hesaplamaları yapmaları, malzemeleri satın almaları, mekânlarla fiyat pazarlığı yapmaları, gerektiğinde ekstra personel (servis veya diğer pozisyonlar için) işe almaları, etkinliği pazarlamaları, menüyü hazırlamaları, etkinliğe ev sahipliği yapmaları ve detaylı bir değerlendirme yapmaları gerekiyor. Bugüne kadar mezuniyet seminer dersini öğrencilerimiz her zaman bu etkinlikten kâr elde etmiş ve hediye getirmişlerdir.
Öğrencilerinize mezun olduklarında hangi donanımları kazandırmış olmayı hedefliyorsunuz?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarımızın amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli gastronomi ve mutfak sanatları uzmanı, şef, aşçı, yönetici yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm işletmeleri, yöneticilik, Türk, Kıbrıs ve dünya mutfakları, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek içecek üretimi gibi konularda bilgi ve becerilerle destekleniyor. Türkiye’deki gastronomi eğitiminin sorunlu kısımlarını gidermek için ilk önce uygulama mutfağındaki derslerle başlayan ve 6 dönem boyunca seçtiği İngilizce veya Fransızca derslerinden birini alarak uluslararası alanda var olan mezunları yetiştirmekteyiz. Bu uygulamanın amacı aynı zamanda yıılardır eksik olan Türk ve Kıbrıs mutfağının yurt dışında doğru tanıtılmasını sağlamaktır. Bunun yanında, mezunlarımızın araştırma yapan, analitik düşünen, işletmelerde problem çözen ve karar alan, çağdaş bilişim teknolojilerini, mutfak ekipmanlarını kullanabilen ve alana uygulayan mezunlar olabilmelerini önemsiyoruz. Ayrıca küresel vatandaş anlayışına sahip, sürdürülebilir mutfak anlayışını uygulayan ve yayan mezunlar yetiştirmek de önemsediğimiz ayrı bir konu.
Okul bünyesinde bir uygulama mutfağı bulunuyor mu? Mutfağınızın fiziksel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Okul bünyesine toplam 5 adet mutfak ve 1 adet imalathane mevcut. Gastronomi bölümüne ait ise 3 adet profesyonel uygulama mutfağı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi sadece pastacılık ve ekmekçilik için hazırlandı. Sektörde 5 yıldızlı otellerde bulunan şeflerin kullandığı düzeyde hazırlanan bu mutfaklara ciddi yatırımlar yaptık. Ekipmanların kullanımları için ilgili şirketlerle anlaşarak öğrencilerimize hem kullanımını öğretip hem de sertifika kazandırıyoruz. Bunların dışında KKTC ulusal kanallarından BRT ve diğer TV kanallarıyla yaptığımız anlaşmalarla birçok program çekimi gerçekleştiriyoruz. Bu çekimlerin daha profesyonel anlamda yapılmasiçin gastronomi bölümümüze ait bir stüdyo kurduk. Burada modern bir mutfak ve ekipmanlarla birlikte birçok program, içerik videoları çekiyoruz ve öğrencilerimize verdiğimiz gastronomi fotoğrafçılığı dersine de ev sahipliği yapıyoruz. Bu büyük yatırımlar ile öğrencilerimizin daha donanımlı olmasını ve yerel mutfak kültürünü modern sunum ve eğitimle dünya çapında tanıtmayı da hedefliyoruz.
Staj veya iş imkânı konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Müfredatta üç staj yer alıyor; ikinci yılın sonunda yaz stajı, üçüncü yılın sonunda yaz stajı ve mezuniyet stajı. Sektörün önde gelen işletmeleri ile yaptığımız anlaşmalar sayesinde öğrecilerimiz ilk stajlarından itibaren en iyi eğitimi alıyorlar. Mezunlarımız çoğu mezun oldukları andan itibaren iş teklifleri alıp istihdam edildiler ve çalıştıkları yerlerde şu anda yönetici pozisyonundalar. Mezunlarımızın bazıları şu an Fransa’da Michelin yıldızlı restoranlarda, bazıları Almanya’da, bazıları ise Dubai’de Mandarin otel gibi sektörün en iyilerinden olan yerlerde çalışıyor. Dünyanın en önemli kuruluşlarından olan EUROHDIP’in Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiğim için öğrencilerimize her ülkeden birçok imkân sunma fırsatına da sahibiz.
Bölge mutfağı ile ilgili çalışmalar yapıyormusunuz?
Müfredatımızdaki Kıbrıs mutfağı ve Osmanlı mutfak dersleri öğrencilerimize geçmişten gelen kültürü modern sunumlarla dünyaya tanıtmasına olanak sağlıyor. Adamızda yetişen yerli doğal mantar ve otlardan konsept menü oluşturup özel gün zeytin festivali gibi birçok festivalde yerimizi alıp adanın nimetlerinden yararlanarak tanıtım ve farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz. Her sene katıldığımız uluslararası mutfak günlerinde öğrencilerimiz katıldıkları her dalda büyük başarılar yakalıyor. Bu yarışmalarda modern dünya mutfağının yanında Kıbrıs mutfağına özgü birçok lezzet sergiliyoruz. Amacımız ortak bir paydada buluşup halk, kültür, yemek birleşiminden oluşan bu güzel sinerjiyi dünyaya duyurmak.
www.final.edu.tr