Asırlık tecrübesiyle günümüz teknolojisini birleştiren Atalay Mutfak, yenilikçi ürünleriyle dünya ülkelerinin tercihi olmayı sürdürüyor. Pandemi dönemindeki çalışmalarıyla, taleplere yanıt veren ve katma değerli ürünlere imza atan firmanın çalışmaları ve yeni ürünlerini Atalay Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Atalay’dan dinledik.
Röportaj: Nalan Güneş
Son dönemdeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Atalay Mutfak’ın 3’üncü kuşak temsilcileri olarak, son 10 yıldır kurduğumuz Ar-Ge bölümümüzle teknolojik ürünlerin artırılması, katma değerli ürünlerin üretilmesi ve şeflerin ihtiyaçlarına yönelik doğru ürünlerin geliştirilmesi konusunda hedeflediğimiz yolda ilerliyoruz. Yürüdüğümüz bu yolda güzel çalışmalara imza attık, akıllı makineler ürettik. Bu süreçte pandemi hayatımıza girdi ve elbette herkes bir olumsuzluk yaşadı. İhracat ayağımız sayesinde bu durumdan çok etkilenmeyerek çalışmalarımızı sürdürdük. Yeniliklerimiz sayesinde farklı ülkelerin tercihi olduk, bu da bize avantaj sağladı. Elbette yaşanan süreçte iş azalması yaşandı fakat biz bunu fırsata çevirmeye yönelik bir strateji oluşturduk.
Ürün bazında hangi yeniliklere imza attınız?
Endüstriyel mutfak sektöründe 600 ve 700 seri denilen pişirme ekipmanlarına odaklandık. Tüm serilerdeki ürünleri dünyada istenen ve talep edilen özelliklere göre yeniledik, daha estetik hale getirdik. Tüm bu ürünleri uluslararası fuarlarda sektörün beğenisine sunarak güzel geri dönüşler aldık. Pandemide yaptığımız bir diğer yenilik de konveyörlü fırın oldu. Ayrıca özellikle fast food zincirlerinin sıklıkla kullandığı, ekmeğin içini kızartıp dışını ısıtan makineleri ürettik. Bunlar yine dijital, programlı ve yazılımlı ürünler. Atalay Mutfak bünyesindeki yeniliklerden biri de endüstriyel Türk kahvesi makinesi; Ritüel. Bu çalışma, satın aldığımız patentle başladı. Manuel ve dijital olmak üzere iki ayrı çeşidi bulunan Ritüel’in 2’li, 3’lü ve 4’lü modelleri mevcut. Dijital olan ürün, kullanıcısına karıştırma, gramaj, köpük oranı ve ısıtma gibi konularda kolaylık sağlıyor. Kahve türlerine göre de ayarlama yapılabiliyor. Örneğin 3’lü kahve makinesinde bir gözü Türk kahvesi, diğer gözü dibek kahvesi için ayarlayabilmek mümkün. Ritüel’i Ar-Ge çalışmalarımız ve kahve uzmanlarıyla güzel bir seviyeye getirdik. Tanıtımını da İtalya fuarında yaptığımız kahve ikramımızla gerçekleştirdik.
Yeni ürünlere ilgi nasıl peki?
Bu ürünler istenilen ürünler olduğu için müşterilerimizden talepler geliyor. Uluslararası zincirler ürünleri kullanmaya başladı. Türkiye’de zincir bir marka çok adetli alımlar yaptı. Özetle ilgiden gayet memnunuz. 600 ve 700 serileri taleplere yanıt veren özellikler sunduğu için ihracatımıza da olumlu katkıları oluyor. Katma değeri yüksek ürünlerin hayata geçirilmesi, standart ürünlerden daha avantajlı elbette. Özellikli bir ürün her zaman daha çok öne çıkıyor. Elbette Ar-Ge, inovasyon ve katma değerli ürün tanımlarını uzun zamandır söylüyoruz. Bu markalar arasında Unox, Sayl, Santos, Faema, Macap, Animo, Kastel, Zanussi ve Dito Sama var. Bayilerimizin ürün skalasındaki açıklarını dünyaca ünlü markaların ürünleriyle tamamlıyoruz. Bu konuda da Türkiye’ye hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Doğru ithal ürünü, doğru ithalatçıdan alıp satış sonrası hizmetlerinden faydalanmak ve ürünü uzun süre kullanmak çok önemli bir konu çünkü.
2022 yılı hedeflerinizden bahseder misiniz?
Bu yıl Covid-19’un azaldığı belki de biteceği bir yıl olacak sanıyorum. Bu durum olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ek olarak Türkiye ve dünyada emtia fiyatlarının artması, piyasaların bu anlamda karışması biraz olumsuzluk yaratıyor. Ama aynı zamanda bu durum bizim için bir fırsat. İnsanlar artık Çin’den çok fazla mal almak ve tamamen onlara bağlanmak istemiyorlar. Bu konu ihracat konusunda bir avantaj. Ek olarak Türkiye’de ekonomik zorlukların oluşması satın alma gücünün düşmesine sebep olacak önümüzdeki dönem. İç pazarda bir açık yaşayacağımız kesin ama bunu ihracatla kapatmaya odaklanacağız.
www.atalay.com.tr