Büyübitki'nin hedefi mutfak bahçeciliğini yaygınlaştırmak

Büyübitki'nin hedefi mutfak bahçeciliğini yaygınlaştırmak
Büyübitki, üç kadın girişimci tarafından pandemi koşullarında şehirli insanların doğadan iyice uzaklaşmasının fark edilmesiyle kurulan bir marka.Tohum tüpü, çimlendirme toprağı, bitki isim çubuğu, saksılar ve saksı tabakları dahil olmak üzere, bir bitkiyi büyütmek için gerekli olan her detayın düşünülüp hazırlandığı birbirinden özenli kutuları bulunan marka doğaya karşı farkındalık yaratarak ülkemizde mutfak bahçeciliğini yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Röportaj: Gülçin Acar

gulcin.acar@rafinemedya.com

Neslihan Ekinci, Can Bayraktar ve Sibel Şavkın tarafından hayata geçirilen Büyübitki, yaşadığımız pandemi süreci nedeniyle de doğadan iyice uzaklaşmak zorunda kalan şehirli insanlar düşünülerek hayata geçirilen bir sosyal girişim projesi. Marka, bitki ve tohumlardan oluşan kutularını premium ve kraft kutularda kullanıcısıyla buluşturuyor. Bu sayede dilerseniz yaşam alanlarına kattığı şık görünüm ile sukulent çeşitlerini, dilerseniz mutfakların olmazsa olmazları roka, marul, kekik, reyhan ve benzeri bitkileri evlerinizde büyütebilirsiniz. Büyübitki 4’lü Tohum ürün grubunda marul, roka, maydanoz ve reyhandan oluşan bir kutu sunuyor. Ayrıca Premium Tohum ürün grubunda da Roka- Marul, Maydanoz - Reyhan ve Lavanta- Kekik olmak üzere üç çeşit kutu seçeneği mevcut. Üstelik bitkinizi büyütmenize yardımcı olacak her detay da kutularla birlikte geliyor. Büyübitki markasının hedeflerini kurucularından dinledik.

Büyübitki markasının kuruluş hikayesini anlatır mısınız? Nasıl karar verdiniz?

Neslihan Ekinci: Pandeminin başlangıcı ile birlikte hızlı akan şehir hayatının içinde kaybolmuş üç arkadaşın birbirlerine ve doğaya daha çok vakit ayırması ile Büyübitki fikri filizlendi. Büyübitki’nin kurulmasındaki niyet; “Toprağa dokun, bitkini kendin dik ve onu gözlemle, ilgin ve sevginle büyüt.”

Can Bayraktar: Şehir insanın doğadan uzaklaştığını fark ettik ve yola çıktık. Çok fazla düşünmeden Büyübitki’yi bir sosyal girişim projesi olarak başlattık. Biz bu kutulara bir mutluluk alışkanlığı adını verdik. Hayalimiz herkesin birbirine kendi ekmesi ve dikmesi için bitki ve tohum hediye etmesi…

Premium tohum ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Özel bir bakım süreci gerektiriyor mu?

Sibel Şavkın: Roka- Marul, Maydanoz – Reyhan ve Lavanta- Kekik olmak üzere üç çeşit kutumuz bulunuyor. Kutunun içinde iki çeşit tohum şişesi, çimlenme için uygun toprak, iki adet el yapımı kil saksı ve çimlenme süreci ile ilgili bilgi kartları var. Bu noktada çimlenmesi nispeten daha kolay türler seçildi. Tabii çimlenme sürecinden hasada kadar özel gözlem ihtiyacındalar ki bizim de amacımız doğa-insan ilişkisi kurmak. Çimlenme için uygun toprak kutuda bulunuyor. Çimlenme döneminde toprağın nemli kalması önemli bir diğer nokta.

Bakım sürecine dair ‘çimlenme sıcaklığı, çimlenme süresi’ gibi tüm bilgileri içeren kartlarımız mevcut. Burada amacımız, ‘mutfak bahçeciliğini’ ülkemizde yaygınlaştırmak.

Horeca kanalıyla ya da şeflerle çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

Neslihan Ekinci: Büyübitki yeni faaliyet geçmiş bir sosyal girişim. Dolayısıyla şeflere de kendimizi yeni yeni tanıtmaya başladık.

Can Bayraktar: Mutfak Sanatları Akademisi bu anlamda bize destek veriyor. Hatta mini dükkanlarında tohum kutularımızı satışa sunduk.

4’lü tohum ürününüz ile ilgili geri dönüşler nasıl? Bu ürün grubu için püf noktalar var mı?

Neslihan Ekinci: Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Ürünlerini hasat eden, salatalarında kullanıp fotoğraflarını paylaşan müşterilerimiz oluyor ve bu bizi çok mutlu ediyor.

Can Bayraktar: 4 ‘lü kutularımızda bulunan cocopeat’ler çimlendirme için pratiklik sağlıyor. İyi bir takipçi ve gözlemci olmak, çimlenme sırasında cocopeat’lerin devamlı nemli kalmasını sağlamak önemli püf noktalarından.

Sukulent bakımında en önemli hususlar neler?

Sibel Şavkın: Sukulent bakımında en önemli detay sukulentler ile su ilişkisi. Sukulentler etli yaprakları ile bünyelerinde su bulunduruyor, o yüzden su istekleri az. Bu yüzden topraklarının drenajını çok iyi olmalı. Büyü kutularında bulunan özel volkanik toprak iyi drenaj sağlanıyor. Toprağı tamamen kuruyan sukulent saksını deliğinden su akacak kadar bol sulanmalı ve toprağı tamamen kuruyana kadar tekrar sulanmamalıdır. Sukulentler aydınlık ortamları sever. Dolaylı güneş ışığı bulunan yerlerde bulunmalıdırlar. Kış aylarında sukulentler içeri alınmalıdır. Kış koşullarına dayanıklı olan sukulentler de bulunmaktadır. Sukulenti dolaylı güneş ışığı olan ortamlarda bulundur. Sukulent için oda sıcaklığı uygun olacaktır. Kış aylarında sukulenti dışarıda unutmamak gerekiyor.

www.buyubitki.com

Yorum Yaz

captcha