Verdiği ayrıcalıklı mesleki eğitim ile bugün dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen Mutfak Sanatları Akademisi, ağırlama, yiyecek, içecek ve turizm sektöründe son yıllarda konusunda en iddialı mesleki yeterlilik derecelendirme kurumu olarak öne çıkan, İngiltere menşeli CTH ile yeni bir işbirliğine imza atarak lokal ve global gelişim planlarını kuvvetlendirdi.
Sınırların ötesine geçmeyi prensip edinen ve dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında yer alan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), öğrencilerini aldıkları mesleki eğitim ile daha ileriye taşıyabilmek amacıyla 2021 Şubat ayı itibarıyla mesleki yeterlilik derecelendirme kurumu Confederation of Tourism & Hospitality (CTH) ile iş birliğini genişletiyor. Bu çerçevede eğitim müfredatlarında yapılacak değişiklikler ve yenilenen programlarla Mutfak Sanatları Akademisi, uzun süredir devam eden Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık, Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Profesyonel Barista programlarını daha da geliştirirken, servis standartları, on-board yeme-içme hizmetleri gibi turizm ve ağırlama sektörünün ihtiyacı olan yeni mesleki eğitimleri de portföyüne katacak. İşbirliği, MSA’nın 2021 yılından itibaren Rusya ve Portekiz gibi Türkiye sınırları dışına da taşacak olan yeni yurtdışı kampüsleri için de stratejik önem taşıyor.
Projenin yol haritası belirlendi
MSA’nın CTH ile iş birliği kapsamında üzerinde çalıştığı pek çok inovatif projenin yol haritaları şimdiden belirlenmiş durumda ve projeler çok yakında hayata geçirilmeye hazır. İlk adım olarak bu yıl Haziran ayında başlayacak yeni eğitim dönemiyle birlikte MSA’nın profesyonel aşçılık ve pastacılık programlarına başlayacak olan öğrenciler, CTH akreditasyonu çerçevesinde güncellenmiş ve geliştirilmiş müfredatlar ile eğitim görmeye başlayacaklar. Programları başarıyla tamamlayan öğrenciler MSA’da daha önce de olduğu gibi uluslararası geçerliği olan ve Avrupa Birliği mesleki eğitim standartları çerçevesinde bulunan mesleki eğitim diplomasını alacaklar.
Mesleki eğitime verdiği önemi sıkça dile getiren MSA kurucusu Mehmet Aksel, CTH ile iş birliği konusunda, “Bu kararı almamızdaki en önemli etken CTH’in mutfak sanatları, ağırlama ve turizm alanlarında uzmanlığa sahip bir kuruluş olması. Bu da bize genel çerçevelere sıkışmadan, daha özgün, güncel ve esnek müfredatlar sunabilmemiz konusunda yardımcı olacak. Bugüne kadar akreditörlerimizden gelen taleplere bile gerek duymadan, hatta onları kendimiz biraz zorlayarak eğitim müfredatlarımızı devamlı güncelledik, yeni modüller talep ettik, bazen de MSA’ya özel içerikleri ek bütçeler ile akreditörlerin bünyesinde özel dizayn ettik. Bütün amacımız, MSA’dan mezun olan öğrencilerimizin okulun kapısından çıkar çıkmaz, dünyanın hangi ülkesinde, hangi mutfağa girerlerse girsinler, ilk gün bile hiç tereddüt etmeden işe girişebilecekleri o mesleki beceri özgüvenini kazandırmış olmak. Yabancı oldukları bir tekniğin, bir ekipmanın olmaması, varsa bile aldığı temel pratik formasyon ile kısa sürede açığını kapatabileceği bir girişimcilikte olması. Bugüne kadar uluslararası akreditörlerimizden çok şey öğrendik. Artık biz de çok iyi piştik, kendi alanımızda güvenilir bir kurum, bir marka olduk. Ne istediğimizi çok iyi biliyoruz ve bunu destekleyen, vizyonumuza doğru yol açan akreditörleri, kurumları benimsiyoruz. İşimiz meslek edindirmek, meslek için doğru temel eğitimi sağlamak. Verdiğimiz eğitimler ile hem lokal, hem de global sektörde adayları donanımlı ve etkili birer profesyonel haline getirmek ve dünyanın her yerinde kolayca iş bulmalarını, hızlı gelişimlerini sağlamak istiyoruz” diyor.
Eğitimin odağında sınav değil mesleki beceriyi geliştirmek var
İş birliği çerçevesinde CTH danışmanları ve MSA eğitmenleriyle tüm içeriğin baştan aşağı değerlendirildiğinin ve değişimlerin yapıldığının altını çizen Aksel, “Mutfak gibi güncel, her gün değişen, yaşayan bir dünyanın sıklıkla bu kapsamda güncellenmesi tercihten ziyade zorunlu diye düşünüyoruz. Yeni programlar sınav odaklı değil, mesleki beceriyi geliştirmeye odaklı. Öğrencilerin eğitim süreçleri boyunca gelişimlerini bilfiil kendilerinin de takip edebilecekleri ve sektöre, özellikle yurtdışı iş imkanlarına hazırlanma konusunda önemli bir araç olacak ‘portföy hazırlama’ yeni devreye girecek örnek uygulamalardan bir tanesi.
CTH, mutfak programlarını dünyaca ünlü şeflerle geliştiriyor
Açılımı, Confederation of Tourism & Hospitality, yani Turizm ve Ağırlama Konfederasyonu olan CTH yiyecek içecek ve ağırlama alanına odaklı uzman bir mesleki yeterlilik derecelendirme kurumu. Misyonunu yüksek standartlarda mesleki yetkinlik, uzmanlık sağlamak olarak belirten CTH, kendi eğitim programlarının yanı sıra uluslararası mesleki eğitim kurumlarının yetkinliklerini de denetleyip onaylayarak sertifikasyon sağlıyor. CTH, her biri kendi alanında isim yapmış uluslararası işverenler ve akademik kurumlarla güçlü ortaklıklara sahip.
Uluslararası geçerliliği olan CTH sertifikasyonu ile tasdiklenmiş eğitim programları; dünya çapında 25 üniversite ile Intercontinental, Marriott, Sheraton, Radisson, gibi pek çok global zincir ağırlama markası tarafından tercih ediliyor. CTH ayrıca, Star Alliance, Virgin Atlantic gibi kurumlarla seyahat sertifika yeterlilikleri ve eğitimi konusunda işbirliği yapıyor. Bu işbirlikleri MSA’nın global planları ve mezunlarına açabileceği kariyer imkanları açısından da büyük önem taşıyor.
MSA’da verilmekte olan profesyonel programlar bundan sonraki dönemde CTH akreditasyonu ve sertifikasyonu ile gerçekleşecek, bununla birlikte bugüne kadar devam eden İngiltere kökenli City & Guilds, İskoç SQA ve Pearson/Ed Excel gibi akreditörlerle işbirliği içinde olan MSA’nın bu kuruluşların onayıyla öğrencilerine sunduğu uluslararası diploma ve sertifikalar geçerliliğini aynen korumaya devam edecek.