Mutfak Sanatarı Akademisi’nin Eğitmen Şefi Özhan Sivetoğlu, sektöre donanımlı şef adayları yetiştiriyor. Meslekte eğitimin hiç bitmemesi gereken bir süreç olduğunun altını çizen Sivetoğlu, mesleğinin detaylarını anlatarak şef adaylarına önerilerde bulundu.
Röportaj: Nalan Güneş
nalan.gunes@rafinemedya.com
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1984 İstanbul doğumluyum. Lisede mutfak bölümünden mezun olduktan sonra, üniversitede turizm ve konaklama işletmeciliği eğitimi aldım. Lise öncesinde yaz tatillerinde ailemin de yönlendirmesi ile ilk defa mutfak ile tanıştım. Fransız bir şefin yanında ilk mutfak tecrübemi yaşadım ve lisede mutfak bölümünde okumaya bu dönemde karar verdim. Eğitimim boyunca, yaz aylarında staj ve yarı zamanlı olarak mutfaklarda çalıştım. Home Store Akmerkez, DownTown Nişantaşı, Nu Teras, Ritz-Carlton İstanbul, Mikla, Leb-i Derya ve Ferah Feza Karaköy staj yaptığım ve şefliğini yaptığım mekanlar arasında.
Eğitmen şef olmaya nasıl karar verdiniz peki?
MSA ile sektörde mutfak şefliği yaptığım dönemlerden beri ilişkimiz vardı. MSA’dan birçok stajyerim oldu, zaman zaman MSA öğrencileri için MSA Culinary Days etkinliklerinde sunumlar ve mutfak hakkında söyleşiler de yaptım. Daha sonrasında MSA ailesinden böyle bir teklif gelince tabii ki heyecanla değerlendirip kabul ettim.
Kaç yıldır sektöre şef adayları yetiştiriyorsunuz?
2007 yılından beri mutfak şefliğini yaptığım restoranlarda sürekli olarak stajyer ekibimde olan şef adayları oldu. Aslında MSA’nın başlattığı, bizim de devam ettirdiğimiz bir süreçti bu. Fakat asıl olan ve doğru anlamlandırılması gereken, “şef adaylığı” tanımlaması. Bizler bu sektöre şef adayları yetiştiriyoruz, şefler değil… Bu çok uzun ve zorlu bir süreç. Öncelikle bunu doğru tanımlamak gerek. MSA ailesi ile çalışmaya başlamam ise 2018 Mayıs ayına tekabül ediyor.
Eğitmen şef olmanın mutfakta olmaktan farkları neler?
Aslında öğrencileri eğitirken kendimizi de eğitiyoruz. Bu ve birçok meslekte hiç bitmeyen ya da bitmemesi gereken bir süreç. Bizler kendimizi eğitmedikçe, başkalarını eğitmemiz mümkün değil. Sektörde çalışırken de MSA’da da bu süreç hiç bitmiyor. Fakat önemli bir fark var ki o da sabırla ve empati kurarak bilgilerinizi öğrencilerinize aktarmak. Sizin için çok basit olan bir şeyi, hayatında ilk defa yapan ve uygulayan öğrencilerimize aktarmak tabii ki çok kolay değil. Bu sebeple bilgiyi bilmek ve uygulamakla, o bilgiyi doğru aktarabilmek çok ayrı kavramlar. Bunu doğru yapabilmek asıl mesele.
Haberin devamını Gastronomi Turkey by Rafine Dergisi'nin ikinci sayısından, aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
https://rafinedergi.gastronomiturkey.com/2/