Ülkemizde ve dünyada her gün milyonlarca sofraya konuk olan DANET, köklü geçmişi, güven ve
yenilik odaklı stratejisiyle büyümesini sürdürüyor. Coğrafi işaretli ürünleriyle pazarda fark yaratan
DANET, glütensiz ürün seçeneklerini daha da geliştirmeyi hedefliyor.
Recep Uluçay ve Salim Özdemir tarafından Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde küçük bir kasap dükkanı olarak faaliyete başlayan DANET, 1975 yılından bu yana büyüyerek, günümüzde 400’ü aşkın çalışanıyla gıda güvenliği ve kalite konusunda yüksek standartlarından taviz vermeden üretim yapıyor. Dünyanın dört bir yanındaki sofraları lezzetli ve kaliteli et ve et ürünleriyle buluşturan
DANET, portföyünde yer alan 100’e yakın geleneksel ürüne modern tariflerle yeni lezzetler ve değerler katıyor. Köklü ve vizyoner İkinci kuşak vizyonuyla, sürdürülebilirlik, Ar-Ge ve dijitalleşme yatırımları ile Türkiye pazarında güçlü bir konuma sahip olan marka, yaklaşık 20 ülkeye ihracat yapıyor. Toplam ciro içinde yüzde 16.3 olan ihracat payını yüzde 20 seviyelerine çıkarma hedefiyle çalışan firma, global bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Yönetimde kadın ağırlığı
İşin niteliği açısından erkek egemen bir sektör olarak görünse de DANET’te üretimden insan kaynaklarına, Ar- Ge’den pazarlamaya ve kurumsal iletişime kadar kadınlar, üst yönetim kadrolarında etkin rol alıyor. Sektörün ve bölgenin tüm zorlu şartlarına rağmen, Şuhut’ta bulunan üretim kadın çalışan oranı yüzde 30’a yakın.
“Kaliteli ürün, kaliteli malzemeden geçer”
DANET Kurumsal Gelişim, İletişim ve Stratejik Planlama Direktörü Gülnur Uluğ, şunları söylüyor: “1975’ten bu yana her ürünümüzde ‘Kaliteli ürün, kaliteli malzemeden geçer’ ilkesiyle hareket ediyoruz. 2000 yılında modern bir fabrika kurarak üretim kapasitemizi genişlettik ve ürün çeşitliliğimizi artırdık. 2012 yılında İstanbul’da açtığımız lojistik ve taze et parçalama tesislerimizle üretim kapasitemizi artırdık ve kesimhane ile üretim hatlarımızı modernize ettik. Gıda güvenliği, üretim sürecimizin en kritik yönlerinden biri. Ürünlerimiz, güvenliği standartlarına ve helal sertifikasyon yönergelerine uygun olarak üretiliyor. Ayrıca tüm üretim süreçlerimiz düzenli olarak bağımsız denetimlerden geçiyor. Bu adımlar, ürünlerimizin her birinde kalite ve lezzeti garanti ederken müşteri taleplerini daha etkin bir şekilde karşılama kapasitemizi de güçlendirdi.”
Coğrafi İşaretli Afyon Sucuğu ve Pastırması
Coğrafi İşaretli Afyon Sucuğu ve Pastırması’nı ilgili coğrafi işaret protokollerine uygun olarak üreten DANET, Afyon Sucuğu ile ‘Feed the Future Ödülleri’nde birincilik kazandı. Bu ödül ile ürünlerinin kalitesini taçlandırdıklarını belirten Uluğ, “Coğrafi işaretli ürünlerimizle pazarımızda fark yaratıyoruz” diye konuşuyor.
Lezzet sırrı manda eti Gülnur Uluğ, Afyon sucuğunun lezzet sırlarını da şöyle anlatıyor: “Afyonkarahisar yöresine özgü Coğrafi İşaretli Afyon sucuğuna benzersiz tadını veren en az yüzde 15 oranındaki manda etidir. Afyon sucuğunun ayırt edici diğer özellikleri; fermente sucuk olması, et lezzetinin daha yüksek, baharatının daha az ve yumuşak bir yapıda olmasıdır.”
DANET kavurması pazarda lider
Nielsen verilerine göre 2020’de 112 bin ton olan Türkiye işlenmiş et ürünleri pazarının 2022’de yüzde 20 büyüyerek 134 bin tonu aştığını, 2023’te büyük deprem ve ekonomik koşullar nedeniyle pazarın yatay bir seyir izlediğini belirten Uluğ, sektörde bazı kategorilerde küçülme gözlendiğini ifade ediyor. Uluğ, bu zorlu koşullara rağmen DANET olarak iç pazarda ve ihracat pazarlarında istikrarlı bir performans sergilediklerini, özellikle kavurma segmentinde yüzde 33’lük bir satış artışı kaydederek liderliklerini pekiştirdiklerini belirtiyor.
Sağlık ve lezzet odaklı yeni ürünler yolda
Uluğ sözlerine şöyle devam ediyor: “Günümüz tüketicileri sağlıklı yaşam trendleri ve bireysel diyet gereksinimleri doğrultusunda daha bilinçli seçimler yapıyor. Bu trend, ürün geliştirme stratejilerimizi şekillendiriyor ve bu beklentilere yanıt vermek için çeşitli sağlık ve lezzet odaklı ürünler sunuyoruz. Ar-Ge departmanımız, sektördeki yenilikleri ve tüketici taleplerini sürekli izleyerek sürdürülebilir üretim teknikleri ile yenilikçi bir yaklaşımla ürün geliştirmeye odaklanıyor. Üniversite iş birliği ile fonksiyonel ve sağlık odaklı ürünler geliştirme konusundaki çalışmalara hız verdik. Fonksiyonel ürünlerle, özellikle sporcular ve aktif yaşam tarzını benimseyen tüketicilere yönelik yeni ürünler sunmayı hedefliyoruz. Antioksidan içeren ve bağışıklık sistemini destekleyen et ürünleri ile çocuklara özel ürünler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.”
Glütensiz ürünler
Gülnur Uluğ, glütensiz ürünler hakkında şunları aktarıyor: “Sadece çölyak hastaları değil, sağlıklı bireyler de beslenme tercihleri kapsamında glütensiz beslenmeyi benimseyebiliyor ve glütensiz beslenme, özellikle şehirli genç yetişkin segmentinde giderek yaygınlaşan bir diyet biçimi haline geliyor. Bu sebeple glütensiz diyeti tercih eden tüketicilere yönelik ürünlerimizin tariflerini geliştirdik.
DANET ürün yelpazesindeki coğrafi işaretli glütensiz Afyon sucukları ve diğer sucuk ürünlerimiz, tüketicilerimizin bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu ürünlerdeki üretim süreci, çapraz kontaminasyonu önlemek üzere özel olarak glütensiz olarak tasarlandı. Hammadde tedariği özel protokollerle yapılıyor, nihai ürünler laboratuvar kontrollerinden geçiyor ve belgelendiriliyor.
Ayrıca ürün etiketlerimizde glüten içermeyen içerikleri açıkça belirtiyor, böylece tüketicilerimiz için güvenli ve şeffaf bir seçim sunuyoruz.” Çevreye duyarlı üretim DANET, sadece ürünleri ile değil, çevreye duyarlı projeleri ile de dikkat çekiyor. Çevresel ayak izini azaltmak için önemli adımlar atıyor. Bu çabaların başında, üretim tesisi yanında kurdukları su arıtma tesisi geliyor. Ayrıca GES projesi ile güneş enerjisi kullanımına geçilmiş ve bu projeyle elektrik tüketiminin yüzde 100’ü karşılanıyor. Panellerin yer aldığı güneş tarlası, geçen yaz sonunda tamamlanmış. İlerleyen süreçte, yenilenebilir enerji kullanımını daha da genişletmeyi planlıyorlar.
www.danet.com.tr