İstanbul’da İtalyan tasarım rüzgarı esecek

İstanbul’da İtalyan tasarım rüzgarı esecek
Dünyaca ünlü İtalyan tasarımcıları “İtalyan Tasarım Günleri” için İstanbul’a ve sonraki günlerde Ankara ve İzmir’e geliyor. İstanbul İtalya Başkonsolosluğu ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ev sahipliğinde, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknopark işbirliği ile 23-24 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek etkinlikler, Venedik Sarayı, İtalyan Kültür Merkezi, Salt Galata, Mongeri Evi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

İtalyan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı'nın 100 İtalyan Konsolosluğu ile aynı anda organize ettiği ve bu yıl dördüncüsü gerçekleşen İtalyan Tasarım Günleri, İtalya ve Türkiye açısından her daim kapsamlı olanaklar sunan bir bağlamda ‘Made in Italy’ tasarımını farklı açılardan tanıtmayı amaçlıyor.

2020 yılı teması ‘Geleceği Çizmek, Gelişim, İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Güzellik’ olarak belirlenen etkinliklerin içeriği üniversite ve sanayi işbirliği vizyonu çerçevesinde genişletildi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre Türkiye’nin en başarılı teknoparkı seçilen Yıldız Teknopark da ev sahipleri arasına katıldı. Bu kapsam çerçevesinde de İtalyan ve Türk şirketleriyle işbirliği alanları genişletilmesine başlandı.

Küratörlüğünü dünyaca ünlü Mimar ve Küratör Prof. Luca Molinari’nin üstlendiği İtalyan Tasarım Günleri iki gün boyunca mimarlık, endüstriyel tasarım (ürün, mobilya, otomobil ve tekne tasarımı vb.) ve moda alanlarında İtalya'nın önde gelen isimlerini Venedik Sarayı, İtalyan Kültür Merkezi ve 19. yüzyılda İtalyan mimarlar tarafından tasarlanan Salt Galata, Mongeri Evi gibi yapıların yanısıra Yıldız Teknik Üniversitesi mekanlarında düzenlenecek paneller ve atölye çalışmalarıyla ağırlayacak.

İtalya’da tasarım eğitimi

İtalyan Tasarım Günleri etkinliğinin ilk günü olan 23 Mart’ta, Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü, YTU Oditoryumu’nda gerçekleşecek olan oturumlardan “İtalya’da Tasarım Eğitimi” başlıklı panelde Institue of European Design Milano Bilimsel Koordinatörü Prof. Carlo Branzaglia, University of Campania-Napoli’den Akademisyen ve Mimar Prof. Cherubino Gambardella, Atölye 70 Kurucusu Mimar Doğu Kaptan, 700 DCC Kurucusu Danışman Sinem Kocayaş, Arzu Kaprol Stratejik Marka Yönetimi ve İletişim Danışmanı Joelle Dana Bicaci, Baran Akalın Design Kurucusu Yat Tasarımcısı ve Akademisyen Baran Akalın ve Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Murat Sarı konuşmacı olacak.

Sanatın tasarımından modanın geleceğine

23 Mart’ta Beyoğlu’ndaki İtalyan Kültür Merkezi, Luca Molinari Studio Kurucusu, Mimar ve Küratör Prof. Luca Molinari, Alan Project Kurucusu ve Küratör Efe Korkut Kurt, Salon Architects Kurucusu Mimar Alper Derinboğaz ve IKSV İstanbul Bienali Direktörü Deniz Ova’nın katılımıyla gerçekleşecek olan “Sanatı Tasarlamak” başlıklı oturumun ardından “Modanın Geleceği ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panelde Gazeteci ve Yazar Demet Cengiz, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, Vogue İtalya Editör Yardımcısı Sara Maino, Moda Tasarımcısı Ece Gözen, Beymen & Boyner Group CMO’su Polat Uyal ile ELLE Türkiye Direktörü Zeynep Üner yer alacak.

İtalya’da mimarlık ve tasarım

Etkinliğin ikinci günü olan 24 Mart ise Yıldız Teknik Üniversitesi, Salt Galata ve Mongeri Evi’nde gerçekleşecek olan oturumlarla devam edecek. ‘İtalya’da Mimarlık ve Tasarım’ başlıklı oturumların ilki Yıldız Teknopark A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı ve Mimar İsa Turgut İnci, Floransa Üniversitesi’nden Mimar Laura Andreini, Institue of European Design Milano Bilimsel Koordinatörü Prof. Carlo Branzaglia ile Gambardella Architetti’den Mimar Simona Ottieri katılımlarıyla gerçekleşecek.

‘İtalya’da Mimarlık ve Tasarım’ başlıklı oturumların ikincisinde ise Luca Molinari Studio Kurucusu Mimar ve Küratör Prof. Luca Molinari, Yıldız Artpark’tan Mimar ve Akademisyen Dr. Pınar Sipahi, Salon Architects Kurucusu Mimar Alper Derinboğaz, Mimarlar ve Han Tümertekin Kurucusu Mimar Han Tümertekin ile Gambardella Architetti Kurucusu ve Mimar Cherubino Gambardella yer alacak.

Endüstriyel işçilik

İtalyan Tasarım Günleri’nin 24 Mart’ta Salt Galata’da gerçekleştirilecek olan iki oturumundan ilki ‘Endüstriyel İşçilik’ başlığını taşıyacak ve BMS CEO’su Neslihan Işık, Studio Giulio Iachetti Kurucusu Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Giulio Iachetti, Studio Vertebra Kurucu Ortağı İç Mimar Efe Kağan Hızar, Luxury Living Engineering Bölge Müdürü Anna Masello ile Technogym Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vittorio Zagaia konuşmacı olacak.

Ulaşım tasarımı

Salt Galata’daki “Ulaşım Tasarımı” başlıklı ikinci oturum ise Yıldız Teknopark AŞ Genel Müdürü ve Gemi İnşa Mühendisi Prof. Dr. Mesut Güner, Sirena Yachts’tan Gemi İnşa Mühendisi Ensar Çabuk, FCA – MASERATI Şef Tasarımcısı Giovanni Ribotta ve Galataport Genel Müdürü Erdem Tavas’ın katılımıyla gerçekleşecek. “Ulaşım Tasarımı” etkinliğinin sponsorluğunu Alfa Romeo üstlendi.

İtalyan mimarlık tarihi

Ünlü İtalyan mimar Giulio Mongeri’nin 1920’li yılların ortalarında tasarladığı, günümüzde Bozlu Art Project'e ev sahipliği yapan Mongeri Evi de İtalyan Tasarım Günleri’nin mekanlarından bir diğeri. 24 Mart’ta Mongeri Evi’nde iki oturum halinde düzenlenecek olan ‘İtalyan Mimarlık Tarihi’ panelinin ilk oturumunda Sanat Tarihçisi ve Rehber Sedat Bornovalı ve Bozlu Art’tan Sanat Tarihçisi ve Küratör Özlem İnay Erten konuşmacı olurken ikinci oturumda Yeditepe Üniversitesi’nde Akademisyen ve Mimar Moira Valeri ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Akademisyen ve Mimar Prof. Dr. Cengiz Can yer alacak.

Maserati otomobil tasarımı atölyesi

İtalyan Tasarım Günleri kapsamında tasarım öğrencilerinin katılımına yönelik olarak düzenlenen Maserati Otomobil Tasarım Atölyesi 23-24 Mart tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Sergi Salonu’nda üç farklı oturumda gerçekleşecek. 10 öğrencinin katılımına yönelik olarak düzenlenecek olan atölye çalışmalarına katılım başvuruları etkinliğin web sitesi üzerinden yapılabilecek.

Italian Design Days tasarım yarışmaları

İtalyan Tasarım Günleri kapsamında ‘Geleceği Çizmek, Gelişim, İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Güzellik’ teması çerçevesinde iki farklı tasarım yarışması organize edilecek. Bunlardan ilki Fiat markası işbirliğiyle, tasarım eğitimi alan İtalyan ve Türk üniversite öğrencilerine yönelik bir tasarım fikir yarışması olacak. Yarışma katılımları akademisyenler, tasarımcılar ve Fiat yetkililerinin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirilirken kazanan tasarım fikri, Fiat 500 üzerinde uygulanarak sergilenecek.

İtalyan Tasarım Günleri çerçevesinde düzenlenen ikinci yarışma ise European Design Institute (IED) işbirliği ile üniversite öğrencilerine ve iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, mobilya tasarımı ve mimarlık sektörlerinde deneyim sahibi olan genç profesyonellere yönelik olarak gerçekleşecek. Mart ayında ilan edilecek olan yarışmanın kazananları IED’nin Floransa şubesinde (Şubat 2021 tarihinden itibaren) 15 haftalık bir mobilya tasarımı mastırı için tam burs hakkı kazanacak. “Geleceği Çizmek, Gelişim, İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Güzellik” temalı yarışma eserleri, European Design Institute (IED), Yıldız Teknik Üniversitesi, IKSV ve İtalyan Kültür Merkezi temsilcilerinin yer aldığı bir bilim komitesi tarafından değerlendirilecek.

Türkiye’deki etkinlikler

İtalyan Tasarım Günleri İstanbul’da sona ermiyor. Sonraki günlerde Ankara İtalya Büyükelçiliği ve İzmir İtalya Konsolosluğu, İtalyan tasarımcıların katılımıyla panel ve seminerler düzenleyecek. Ankara’daki etkinlikler ile Bilkent Üniversitesi ve uygulamalı araştırma konusunda yetkili Türk makamları dahil olmak üzere, şehrin başlıca üniversiteleri ile tasarım konusunda ilişki ve işbirliğini arttırmak hedeflenecek. İzmir’deki programda ise, şehirde gerçekleştirilen mermer fuarıyla bağlantılı olarak, ticari tanıtım faaliyetleri ön plana çıkacak.

İtalyan Tasarım Günleri kapsamında 23-24 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan panel oturumları etkinliğin web sitesi üzerinden kayıt yaptıran mimarlık, tasarım ve moda meraklılarının katılımına ücretsiz olarak açık olacak.

Panel ve atölye katılımları için başvurular web sitesi üzerinden yapılabilir:

www.italiandesigndays.istanbul

Yorum Yaz

captcha