Karadeniz Bölgesi’nin bir kalkınma projesi

Karadeniz Bölgesi’nin bir kalkınma projesi
Doğal Dükkan konseptinin kurucusu Şevket Alaeddinoğlu, Karadeniz köylüsünün ürünlerini önce bölgede, sonra da İstanbul’daki restoranlarında, bilinçli ve sağlıklı ürün tüketmek isteyenlerle buluşturuyor. Doğal Dükkan’ı ‘bir kalkınma projesi’ olarak niteleyen Alaeddinoğlu, Karadeniz’e özgü çay, fındık, reçel, bal, süt ürünleri ve benzeri bir çok ürünü Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışında da 20 ülkeye gönderiyor.

Çay denilince ülkemizde ilk akla siyah çay geliyor. Çayımızın içimi bir ritüele bağlı. Yarım saate yakın çayın demlenmesini bekliyorsunuz; çayın mis kokusu evinize yayıldığında da içiniz mutlulukla doluyor. İşte bu keyif veren mucizevi bir bitki olan çayın, dünyada o kadar çok çeşiti var ki! Türkiye'de son yıllarda çay çeşitlerinin bilinirliği de gittikçe artıyor.

İşte Amber Çay'ın Kurucu Ortaklarından Şevket Alaeddinoğlu, işiyle ilgili Amerika'da katıldığı bir fuarda dünyadaki bu çay çeşitliliğinin neden ülkemizde bilinmediğini sorgulayarak başlamış projesine. Dünyadan aromatik çay çeşitlerinin de bulunduğu bir satış noktası kurmaya karar vermiş. Çayın yanı sıra iyi tarım uygulamalarıyla üretilen ürünlerin de yer aldığı bir projeye hayat veren Alaeddinoğlu, Doğal Dükkan adı altında bir marka kurmuş.

Tirebolu’dan Kavacık’a

2008 yılında memleketi Giresun'un ilçesi Tirebolu'da ilk Doğal Dükkan'ı açan Alaeddinoğlu, ilk günlerde pek ilgi çekmeyi başaramasa da vazgeçmemiş. "O dönemde çay, sadece çay ocaklarında içiliyordu. Yeşil çay, mate çayı veya rooibos çayını içecek bir bilgi ve kültür de yoktu" diyen Alaeddinoğlu, işlerine siyah çay satarak devam ettiklerini söylüyor.

Bir süre sonra işin içine gastronomiyi de ekleme fikrini geliştiren Alaeddinoğlu, ilk olarak zeytinyağlı dolma, su böreği, tatlı olarak da fındıklı burma tatlısını menülerine koymuş. Ve bu fikrin olumlu geri dönüşlerini hızlıca almaya başlamış. Derken dükkanın konsepti gittikçe genişleyerek dört yıl sonra Tirebolu'da ikinci şubeyi açmışlar. 2017 yılında da İstanbul Kavacık'taki şubeleri hayata geçmiş. Doğal Dükkan'ın hali hazırda Çekmeköy'deki mini şubeleriyle birlikte 4 şubesi bulunuyor.

Bir kalkınma porjesi

En başta bir mekan olarak kurgulanan Doğal Dükkan, daha sonra internetten de satış yapan bir gıda markasına dönüşmüş ve Karadeniz bölgesinin kalkınma projesi olarak yoluna devam ediyor. Bölgenin ürünlerini köylülerden en doğal yöntemlerle toplayıp, katkısız şekilde işleyerek Doğal Dükkan markasıyla sofralara getiriyorlar. Doğal Dükkan'lardaki her bir ürün köylülerden toplanıyor ve paketleniyor. Şevket Alaeddinoğlu, günümüzde ürün çeşitlerinin 150'yi bulduğunu ifade ederek şunları anlatıyor:

Yurt dışına da ürün gidiyor

"Başta çaylarımız olmak üzere reçellerimiz, fındıklarımız, fındık ezmelerimiz gibi pek çok ürünümüzü gastronomi sektörüne satıyoruz. Birçok restorana ürün veriyoruz. Karadeniz'in verimli topraklarının bize bahşettiği ürünleri ülkemize ve yurt dışına gönderiyoruz. 20'ye yakın ülkede irili ufaklı müşterilerimiz var. Bizden alıp ülkelere yollayan müşterilerimiz de mevcut; direkt ihracat yapmıyoruz ama aracılarla birlikte oralardaki ana toptancılarla çalışıyoruz. Bazen çay gönderiyoruz, bazen fındık... İlginçtir, fasulye turşusu çok gönderdiklerimiz arasında. Fasulye turşusu için 500 gramlık ambalajlarımız var. Hatta bu yıl bundaki üretim kapasitemizi daha da artıracağız. Bir de özel lahana turşumuz rağbet görenler arasında."

Karadeniz köylülerinden topladıkları ürünleri beş markayla pazarladıklarını anlatan Alaeddinoğlu, bunları şöyle sıralıyor: TR-28, Tirebolu, Eynesil, Destan ve Kuzeyin Sırları.

Her zaman çiftçinin yanında

Satışlardan elde ettikleri geliri yine köylünün üretime devam etmesi için desteğe dönüştürdüklerini dile getiren Alaeddinoğlu, şöyle devam ediyor: "Biz çiftçimize yıl içinde ihtiyacı olan her şeyi veriyoruz. Hatta bir köyümüzün bütün SGK başlangıcı bizim fabrikamızdadır. Yani nice doktorlar, mühendisler, bürokratlar bizim fabrikamızda, yani Amber Çay'da sigorta başlangıcını yapmıştır. Oradaki okulların gastronomi bölümlerindeki çocukları da hemen sigortalı yapıyoruz; onların hayatına dokunmaktan çok mutluyuz".

Karadeniz yemekleri de var

Doğal Dükkan'larda Amber Çay fabrikalarında üretilen çay, fındık ve mamulleri, köylüden gelen sebze ve meyvelerden butik işletmelerde üretilen konserve, turşu, reçel, marmelat, pekmez vb. gibi ürünler tüketiciyle buluşuyor. Ayrıca Karadeniz’in en özel yemeklerini de bulmak mümkün. Karadeniz'in vazgeçilmezi pideler, yağlamalar, kavurmalar ve sebze tavaları bunlar arasında. Tirebolu’daki şubesinin menüsünde Giresun'un meşhur kiraz tuzlusu ve taflan kavurması da yer alıyor. Tencere yemekleri sevenler için et yahnisi ve lahana sarma gibi seçenekler de mevcut. Coğrafi işaret tescilli "Çamoluk fasulyesi"nden yapılan kuru fasulye ve piyazlar, Giresun mutfağının en özel lezzetlerinden. Giresun'la özdeşleşen "Giresun yağlısı", Tirebolu'ya özgü "Tirebolu Kıymalısı", "Görele Peynirlisi" ve Espiye pidesi de lezzetler arasında...

Doğal kahvaltı

Doğal Dükkan'ların tümünde enfes bir serpme kahvaltı menüsü söz konusu. Yöresel peynirler ve zeytinler, söğüş tabağı, bal, tereyağ, reçel, yumurta, muhlama, kaygana, tophane, pekmezli yoğurt sunulanlar arasında....

Giresun Yeşil lezzetler Festivali

Şevket Alaeddinoğlu, Giresun’da Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) şube başkanlığını da yapıyor. Amber Çay ile birlikte bu yıl ikinci kez çay hasadı etkinliği yaptıklarını anlatan Alaeddinoğlu, "Yeşil lezzetler Festivali" ile de ses getiriyor. Bu festivalle çay hasadı birleşince bölge gastronomisi ve turizmi bambaşka bir boyuta taşınıyor. Alaeddinoğlu, Giresun'un yeşil lezzetlerini tüm Türkiye'deki yazılı ve görsel basına anlattıklarını kaydederek, milyonlarca etkileşime ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor ve ekliyor: "Gastronomi turizmi için Giresun'u tercih eden ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış yaşanmaya başlandı."

www.dogaldukkan.com

Yorum Yaz

captcha