Gastronomi Turkey by Rafine'nin yeni sayısı çıktı

Gastronomi Turkey by Rafine'nin yeni sayısı çıktı
Gastronomi Turkey by Rafine'nin son sayısı çıktı.

6 Şubat Pazartesi çok başka bir sabaha uyandık. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem nedeniyle 45 bin 089 vatandaşımız hayatını kaybetti. Deprem Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da büyük bir yıkıma neden oldu. Tüm Türkiye’nin kalbi günlerdir bölgede atıyor. Bölgede zorlu şartlarda hayatına devam etmeye çalışan ya da zorunlu olarak göç eden insanlarımız için tüm halk adeta seferber olmuş durumda. Acılar çok taze olsa da kolektif bir bilinçle oluşturulan bu dayanışma ruhu bölgenin yaralarını bir nebze olsa da sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda deprem felaketinden kısa bir süre sonra şefler, akademisyenler, öğrenciler ve özel sektör profesyonelleri WhatsApp gruplarından gönüllü olarak bir araya gelerek Acil Gıda Kolektifi’ni oluşturdu. Bu oluşumla birlikte günde yaklaşık 100 bin kişiye 3 öğün yemek sağlanmaya devam ediliyor. Türkiye’nin her yerinden şefler gönüllü olarak bölgeye gidip dönüşümlü bir şekilde dayanışmayı devam ettiriyor. Siz de ‘Deprem Bölgesi Aşçı Gönüllü Formu’ ile bölgede profesyonel olarak yürütülen mutfak organizasyonlarına gönüllü aşçı olarak destek verebilirsiniz. Uzun bir süre hizmet vermesi planlanan bu mutfaklarda devamlılık konusu çok önemli bir mesele…

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren ve bu süreç nedeniyle sorunlar yaşayan girişimcilere destek olmak amacıyla Local Markers kısa bir süre önce Local Makers Dayanışma Ağı’nı kurdu. Bir “alışveriş platformu” olmanın ötesinde depremden etkilenen bölgelerdeki üreticilerin ihtiyaçlarına dair bilgi toplama hedefine de sahip bu girişim, bölgede üretimi kısıtlanan ya da üretim yapamaz hale gelen yerel üreticilere destek vermek için kurumsal firmalara da destek çağrısı yapıyor. Çalışma prensiplerini ve sizin bireysel olarak neler yapabileceğinizi sayfalarımızdan okuyabilirsiniz. Bölgede çiftçilerin ve tarımın sürdürülebilirliği konusunda kısa bir süre önce Metro Türkiye’de bir adım attı. Firma, Hatay’ın Arsuz ve Samandağ ilçelerindeki ürünü dalda, tarlada kalan üreticilerden 50 tona yakın limon ve beyaz balkabağı alımı yaptı. Desteğin tek seferlik olmaması ve daha fazla çiftçiye ulaşılabilmesi amacıyla alımları kooperatifler üzerinden gerçekleştiren Metro Türkiye, ürünlerin toplanması için ekipman desteği de sağlıyor.

Biz de bu sayımızda geçmişe gittik. Merkez üssü Marmara Denizi’nin kuzeydoğusu olan ve İstanbul harap hâle koyan tarihe de “Kıyamet-i Suğra” yani “Küçük Kıyamet” olarak geçen 10 Eylül 1509 depremini Saray ve Kültür Tarihçisi A. Çağrı Bozkurt okuyucularımız için kaleme aldı.

Okumak için tıklayabilirsiniz.

Yorum Yaz

 
 
  captcha