Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü, Ayvalık bölgesindeki kadın zeytin çiftçilerine yönelik
sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratikleri ile organik zeytin üretimi konusunda eğitimler veriyor.
Yaşlanan zeytincilik faaliyetine kadınların daha çok katılmasını sağlayan bu proje, ülkemizin zeytinyağı
üretiminde verimliliğinin hak ettiği seviyeye gelmesini de destekliyor.
Bunge Gıda, gastronomi sektörünün öncüsü bir tarım şirketi olarak, sadece bugünün değil, gelecek kuşakların da gıda ihtiyacını karşılamak için; biyoçeşitliliği korumak, sürdürülebilir tarımı teşvik etmek, çiftçilerimizin ve yerel toplulukların sosyal ve ekonomik refahını desteklemek için çalışıyor.
“Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye”
Bunge Gıda markalarından Komili Zeytinyağı, zeytin ve zeytinyağı kültürünü bu topraklarda yaşatmak için gerçekleştirdikleri tüm sürdürülebilirlik projelerini “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” adıyla tek çatı altında birleştirerek bu kapsamda pek çok proje yürütüyor. Bu amaçla kurulan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü, Bunge Gıda’nın Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle geçen yıl faaliyete geçti.
Kadın çiftçilerin sürdürülebilir zeytin üretimini desteklemeyi amaçlayan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde, Haziran 2023’te başlayan eğitimlerle Türkiye genelinde özellikle Ayvalık bölgesindeki kadın zeytin çiftçilerine yönelik sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratikleri ile organik zeytin üretimi konusunda eğitimler veriliyor. Eğitim programını tamamlayan kadın çiftçiler, zeytin yetiştiriciliği sertifikası sahibi oluyor.
Kadınlar daha çok katılmalı
Bunge Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay, Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’ndeki temel amaçlarının, zeytincilik faaliyetine kadınların daha çok katılmasını sağlayarak Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde verimliliğinin hak ettiği seviyeye gelmesini desteklemek olduğunu söylüyor.
Meslek odaları ile iş birliği
Eğitimlerini bölgede bulunan kurumlarla iş birliği içerisinde yöneten Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit ilçelerinin hem ticaret hem de ziraat odaları proje paydaşları arasında yer alıyor.
Bu kurumlarda görev alan bilim insanları ve ziraat mühendisleri eğitimciler arasında bulunuyor. Ayrıca bölgede zeytincilik yapan özel sektör temsilcileri de eğitimlerde deneyimlerini aktararak kadın zeytin çiftçilerine deneyim aktarımı sağlıyorlar.
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde verilen eğitimlerle kadın çiftçilerinin bilgi seviyelerini artırmayı, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik uygulamalarını öğretmeyi ve organik zeytin üretimini teşvik etmeyi amaçlanıyor.
Komili’nin dağıtım gücü desteği
Kadın çiftçilere, modern tarım tekniklerini öğretilirken Komili’nin dağıtım gücüyle kendi markalarını pazarlama fırsatı da sunuyor. Enstitü’de verilen her beş günlük program; zeytin ve zeytinyağı eğitimi, girişimcilik, pazarlama, marka oluşturma, sürdürülebilirlik konularında teorik ve uygulamalı eğitimleri kapsıyor.
Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde verilen eğitimler teorik ağırlıklı olsa da yine de kurumun bünyesinde yer alan, bugüne kadar 3 bin 96 çocuk ve ebeveynlerine, 792 yetişkine ulaşan Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nde uygulamalı atölye eğitimleri veriliyor. Dr. Pınar Nokay, öğrencilere verdikleri eğitim kalitesi hakkında şunları ifade ediyor: “EBRD iş birliğiyle verdiğimiz eğitimler, 30’dan fazla eğitmen, yönetici ve proje sorumlusu tarafından destekleniyor.
Özellikle Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü’nden aldığımız akademik destekle verdiğimiz eğitimin nitelikli olduğunu söyleyebiliriz.” Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü, bugüne kadar 150’den fazla kadın çiftçiye ulaştı. Hedef ilk 5 yılda 600 kadın çiftçinin eğitim almasını sağlamak, böylece verimli ve kaliteli zeytinyağı üretimini desteklemek.
www.komilizeytinyagienstitusu.com