Yenilikçi gastronomi eğitimi

Yenilikçi gastronomi eğitimi
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, çeşitli festivaller ve çalıştaylar düzenleyerek alanında öncü konukların öğrencilerle buluşmalarını sağlıyor. Bölgenin tanıtılması amacıyla da pek çok projeye imza atılıyor.

Eğitim öğretim faaliyetlerini lisans ve yüksek lisans programları ile sürdüren Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, 2005 yılında aşçılık programı ile yüksek öğretim faaliyetlerine başladı.

Kurulduğu günden bu yana çok sayıda mezun veren program, 2018 yılından bu yana lisans eğitiminin yanı sıra tezli ve tezsiz olmak üzere yüksek lisans düzeyinde öğrencilerini de mezun ediyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün bulunduğu Uçhisar Sanat Yerleşkesi, Nevşehir ili Uçhisar kasabasında yer alıyor. Bu yönüyle hem il merkezine hem de çevre il ve ilçelere oldukça yakın bir konumda. Bölüm altyapısı ve kadrosu sayesinde yoğun uygulamalı mutfak eğitimine imkân veren bir müfredata sahip. Öğrencilerin yoğun uygulamalı eğitim alabilmeleri onların alana deneyimle girmelerini sağlıyor. Bu durum

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün üniversite eğitiminde, mezunları arasında ve alanın popülaritesinde oldukça önemli. Türk ve dünya mutfakları, tarif geliştirme, ileri seviye pastacılık,servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştiriliyor. Turizm ve işletme dersleriyle de öğrencilere kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanım kazandırılıyor. Öğrencilerin uluslararası gastronomi trendlerini takip edebilmesi için de zorunlu İngilizce ve seçmeli ikinci yabancı dil dersleri ile lisan yeterliliği edinilmesi hedefleniyor.,

Sektörle iç içe

Lisans eğitim süresi 4 yıl; her bir eğitim öğretim yılı güz ve bahar dönemi olmak üzere toplam 8 dönemden oluşuyor. Öğrenciler, 8. dönemde aldıkları mesleki uygulama eğitimleriyle sektörle iç içe geçiyor. Böylece öğrenciler henüz mezun olmadan istihdam olanağına sahip oluyor.

Mesleki uygulama dönemlerinde öğrenciler iş birliği protokolü yapılan işletmelerde eğitim alabiliyor. Bu eğitim 14 hafta veya 84 iş günü sürüyor ve iş yeri uygulama defterinde tanımlanan görevlerin tamamlanmasıyla süreç başarılı olarak değerlendiriliyor.

Lisansüstü programlarda yöresel mutfak kimliklerinin oluşumunun incelenmesi, gastronomi ve kültür ilişkilerinin ele alınması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinde gastronominin yeri gibi başlıklarda akademik çalışmalar yürütülüyor.

Akademik kadro

Bölümde; 1 profesör doktor, 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi görev alıyor. Ayrıca alan derslerini vermek üzere 3 öğretim görevlisi eğitmen şef de bulunuyor.

Uygulama mutfağı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne ait 3 uygulama mutfağı, 1 pastane, 1 restoran, uygulama mutfaklarına bağlı 3 depo, uygulama mutfaklarına ait 2 bulaşıkhane, 1 konferans salonu, 2 demonstrasyon sınıfı, 1 proje mutfağı, demonstrasyon sınıflarına ait 2 kuru gıda deposu ve 1 de normal eğitim dersliği bulunuyor. Demonstrasyon sınıflarında normal sınıf ekipmanlarının yanı sıra demo mutfağı yer alıyor.Ana mutfak 30 kişilik kapasiteye sahip. Bu sebeple öğrencilerin kendilerineait çalışma istasyonları bulunurkenbireysel uygulama imkânı da mevcut. Mutfakta video çekimlerine uygun şef tezgâhı da yer alıyor. Ana mutfakta workshop çalışmaları da yapılabiliyor. Mutfağın endüstriyel olması sebebiyle deneyimli öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarına da uygun.

TURAK’dan akreditasyon belgesi

Türkiye’de az sayıda akredite edilmiş Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinden biri olan Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2024 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığı’nın (YÖKAK)turizm alanında yetkilendirdiği tek kuruluş olan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akreditasyon belgesi aldı.

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü önderliğinde diğer birim ve bölümlerin öğretim üyelerinin de desteğiyle çeşitli festivaller ve çalıştaylar düzenlenerek alanında öncü konukların öğrencilerle buluşmaları sağlanıyor. Ayrıca bilimsel etkinlikler sonrası çalıştay sonucu elde edilen rapor, kitapçık vs. ile de literatüre katkıda bulunuluyor.

Kapadokya’da Bahar Sofraları

Kapadokya Üniversitesi stratejik planında gastronomi alanına ayrıca yer veriyor. Her yıl mayıs ayında geleneksel etkinlik planlaması yapıyor. Bu sene 5-6 Mayıs 2024 tarihlerinde Kapadokya’da Bahar Sofraları Hıdırellez temasıyla, 3. Kapadokya Gastronomi festivali gerçekleştirildi. Etkinlik hem alanın duayen isimlerini hem sosyal medya fenomenlerini hem de akademisyenleri bir araya getirecek şekilde gerçekleştirildi. Festival Mustafapaşa, Ürgüp, ören yeri gezileri ve Kapadokya Araştırma Merkezi bünyesinde düzenlenen “Anadolu ve Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” başlıklı seminer ile başarılı bir şekilde yapıldı.

Özellikle 2023 yılında gerçekleştirilen “Afet Sonrası Acil Beslenme İhtiyaçları ve Koordinasyon Panel ve Çalıştayı” ve “Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi Panel ve Çalıştayı” ile gerek öğretim üyelerimizin gerekse diğer paydaşların topluma hizmet ve sosyal sorumluluk konularında niteliklerinin artırılması sağlandı.

Kapadokya Slow Food

Kapado ya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, öğretim elemanları, “Kapadokya Slow Food” birliğine dâhil ve eğitim yöntemlerinde Slow Food felsefesinin öğrenciler tarafından bilinmesini sağlamaya çalışıyor. Bu doğrultuda 2022 yılında yapılan “Restoranlarda Mevsiminde Yerel Ürün Kullanımı, Faydaları ve Zorlukları” etkinliklere de ev sahipliği yaptı.

Gastronomi Kapadokya 2021 yılında da Gastronomi Bölümü ve yerel kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde bölgenin gastronomi zenginliğini ortaya çıkarmak; bölgede yatırım yapmış, yapacak işletmecilere destek olmak amacıyla projeler yürütüldü. “Gastronomi Kapadokya” projesi bu çalışmalara örnek olarak verilebilir. Bölümün yürütmüş olduğu envanter çalışması, dijital bir platform ( https:/gastrocappadocia.com/ ) aracılığı ile kullanıma açıldı; bir de kitap yayınlandı: Gastronomi Mirası: Kapadokya Yemekleri.

Kapadokya Gastronomi Akademisi, gıdaların biyolojik çeşitliliğinin korunması ve artırılması, üretim, tüketim, sarfın azaltılması, atığın azaltılması gibi çalışmalar ile gastronomik sistemlerin sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yürütülmesi, yerel üreticilerin, kadın kooperatiflerinin, eğitim kurumlarının bölgeye özel ürünlerinin sergilendiği ve satıldığı bir yerel pazarın işletilmesi ve bu pazarda yer alacak ürünlerin kalitesinin artırılması hedefi ile kuruldu.

Bir Başka Kapadokya

Bölgenin turizme olan katkısını pekiştiren bir başka faaliyeti de Nevşehir Valiliği himayesinde, Ürgüp Kaymakamlığı, Ürgüp Belediyesi, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kapadokya Alan Başkanlığı iş birliği ve üniversitemizin ev sahipliğinde Mayıs 2022’de hayata geçirilen “Bir Başka Kapadokya” etkinliği. Bu etkinlikle, 40 civarında gastronomi ve turizm kanaat önderine UNWTO tarafından dünyanın en iyi turizm köylerinden biri ilan edilen Mustafapaşa köyü tanıtıldı, bölgeye ait Kapadokya lezzetlerini deneyimleme imkânı sunuldu.

Öte yandan Aralık 2023’te SOGEP kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen “Mutfağın Genç Uzmanları Yetişiyor” adlı ulusal proje de başarı ile tamamlandı.

KÜN, Bilimsel Araştırma Projeleri birimi ve TGA tarafından desteklenen “Türkiye Gastronomi Envanterinin Oluşturulması Projesi” gibi gastronomi alanına katkı da bulunabilecek 11 projeyi başarıyla tamamladı. Ayrıca öğrencilerin danışmanlığını yürüttüğü TÜBİTAK öğrenci projesi, öğretim elemanlarının devam etmekte olan akademik çalışmaları ve uluslararası proje başvuruları da bulunuyor.

www.kapadokya.edu.tr

Yorum Yaz

 
 
  captcha