Dünya genelinde 110 ülkede satış faaliyeti gösteren Electrolux Profesyonel, 7 farklı ülkedeki 11 üretim tesisi ve 3500 çalışanıyla global olarak yiyecek, içecek ve çamaşırhane ekipmanları alanında aynı marka altında çözüm sunan tek şirket olarak çalışmalarını sürdürüyor. Electrolux Profesyonel Türkiye ise bu yıl ülkemizde 26’ncı yılını kutluyor. Müşterilerine geniş ürün gamıyla
çözümler sunan marka’nın çalışmaları ve planlamalarını konuştuğumuz Electrolux Profesyonel Türkiye Ülke Müdürü Bülent Sevinçel, sektörel değerlendirmelerde de bulundu.
Electrolux Profesyonel’in son dönem çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Electrolux Profesyonel, Electrolux markası ile 100 yılı aşkın bir süredir dünya genelinde faaliyet gösteren, borsaya açık İsveç orijinli global bir şirket. Kendi bünyesinde 150’nci yılını kutlayan markalar da var. Bunlara İsviçre orijinli Therma markasını örnek verebilirim. 2019 yılı Aralık ayı itibariyle dünya genelinde profesyonel bölüm, ev tipi ürünler grubundan ayrılarak bağımsız olarak, Nasdaq endeksinde borsaya kote oldu ve Electrolux Profesyonel markası adı altında faaliyet göstermeye başladı. Biz de bu yeni yapılanmaya Türkiye’de entegre olarak katıldık. Electrolux Profesyonel markası kendi içerinde yine konusunda lider olan markalardan 11 markayı daha barındırıyor. Bunlar Zanussi, Molteni, Dito Sama, Veetsan, Alpeninox, Kelvinator Commercial, Grindmaster, Unic, Spm, Cratcho ve Wascomat.
Electrolux Profesyonel Türkiye olarak bu yıl ülkemizde 26’ncı yılımızı tamamladık. Bugüne kadar ülkemizde ve Türkiye dışındaki birçok projeye çözüm ortağı ve tedarikçi olarak direkt kendimiz veya iş ortaklarımız olan bayilerimizle katkıda bulunduk. En büyük avantajımız olan global bir firmanın sahip olduğu tecrübeleri yerel ihtiyaçları da göz önüne alarak müşterimize çözümler sunmak oldu. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yiyecek- içecek ve çamaşırhane ekipmanları ile ağırlama, yiyecek içecek, çamaşırhane sektöründeki bir firmanın bütün ihtiyaçlarını “Electrolux Professional” markası ile tek marka olarak çözüm sunan tek global firmayız. Bunun büyük bir çoğunluğunu kendi üretim tesislerimizde üretiyoruz. Müşterilerimize servis, satış sonrası hizmetler, lojistik, finans, projelendirme, ürünlerin kendi aralarındaki entegrasyonu gibi konularda çözüm sunma konusunda büyük avantaj sağlıyoruz.
Endüstriyel mutfak sektörüne sunduğunuz yenilikler neler?
Electrolux Profesyonel olarak her yıl sektöre yenilikler kazandırmaya devam ediyoruz. Sektörde önemli bir ihtiyaç olan “Cook&Chill” kategorisinde sunduğumuz birçok ilki bünyesinde barındıran Ergocert sertifikalı Skyline serisi fırınlar ve şok soğutucular bugün birçok işletmenin hayatını kolaylaştırıp karlılığına ciddi katkıda bulunuyor. Yine yiyecek-içecek sektöründe hızlı, esnek çözümler sunan ve özellikle mobilite, havalandırma gibi konularda müşterilerin hayatını kolaylaştıran Libero Line serisi pişiricilerimiz çok iddialı. Sektördeki en düşük su, deterjan ve enerji maliyetleri ile çalışan ısı pompalı “Hygiene and clean” konveyörlü bulaşık makinelerimiz de kullanıcılarına avantaj sunuyor. 6000 serisi Ergocert sertifikalı çamaşır yıkama ve kurutma makinelerimiz, ısı pompalı kurutma makinesi modellerinde klasik kurutma makinelerine göre yüzde 60’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca sektörde benzersiz olan “Nitro Chrome” ızgaralar, pişirme süresi ve pişirme kalitesi açısından benzersiz avantajlar sunuyor.
Sektördeki son dönem trendler neler peki?
Yeme-içme sektöründeki beklentileri (teslimat, paket servis, doğrudan satış) Covid-19 hızlandırdı diyebilirim. Kolaylaştırılmış menüler, açılır pencereler, QR kodlar, uygun yemek sunum malzemeleri, aile tarzı yemekler, abonelikler, sanal yemek kursları, market satışları, operatörlerin yeni gelir arayışları gibi konular bu süreçte oluşacak sektörel faaliyetler, buna bağlı olarak uzaktan bağlanılabilir ve kontrol edilebilir ekipmanlar öne çıkıyor. Biz buna hazır durumdaydık. Teknoloji yoluyla kazanılan verimlilikler, işletmecinin daha fazla dijital satışlara kayması ve tüketicilerin sanitasyon ve gıda güvenliği konusunda aşırı bilinçli olması gibi diğer şeyler kesinlikle sadık kalınacak olup yatırım ve ekipman seçiminde ciddi bir değişim getirecek. Kalabalık fine dining restoranlar yerine evlere servis verecek şeflerle fine dining yemek yeme alışkanlığı ekipmanlarda mobiliteyi öne çıkaracak. Kasalarda yığılma riskinin oluşturacağı pandemi dönemindeki sağlık riskleri için çeşitli self sipariş ve ödeme otomatları yiyecek içecek işletmelerinde yaygınlaşacak. Zincir restoranlar, bulut mutfaklar, yarı mamul üretiminin merkezileşmesi, yine değişen alışkanlıkların oluşturacağı yeni gelişen iş yapma modelinin ihtiyacı olarak daha hızlı büyüyecek. Bu da kontrol, izlenebilirlik, lojistik gibi konularda ekipmanların buna uygun olması ihtiyacını oluşturacak.
Otellerin endüstriyel mutfak tercihlerinde neler öne çıkıyor? Bu konuda otellere neler önerirsiniz?
Ürün satın alma süreci buzdağı gibidir. Ürünün görünen kısmı maliyetidir Görünmeyen kısmı da ürünün kullanım ömrü boyunca oluşan enerji, bakım, performans gibi değerleri içerir. Bu iki kısmın toplamı sizin ürününüzün gerçek satın alma maliyetidir. Ülkemizde maalesef ağırlıklı olarak süreçte fiyata odaklanıyorlar fakat daha sonra yaşadıkları tecrübelerle bir sonraki alımda daha detaylı değerlendirme yapıyorlar. İyi bir ekipmanla 15-20 yıl kullanım süresince enerji tüketimi, performans, risk, bakım, onarım konularında birliktelik yaşıyorsunuz. Dolayısıyla alımlarla fiyat odaklı olmamalarını öneririm. Ek olarak bugün hepimizin korkusu Covid-19. Dolayısıyla müşterilerimize bu konuda en iyi steril hizmeti sunmalı ve bunu garanti edebiliyor olmamız lazım. Ürün alırken, ürünün uluslararası sertifikalarına bakılmasını öneririm. Dünyada ve ülkemizde tarladan tabağa konsepti hızlıca büyüyor taze ve güvenli ürün lojistik, depolama, hazırlık süreçlerinde doğru ekipman seçimini öne çıkarıyor. Aksi takdirde bu süreçte hedeflenen amaçlara ulaşmakta olumsuz etki yapar. Soğutucu ekipmanların performansı ve doğru seçimi bu konuda önemli unsurlardan biri. Daha ergonomik veya iyi düşünülmüş iş istasyonları tasarımları gerekiyor. Çalışma alanlarını değerlendirirken, operatörlerin kendilerine şu soruyu sormaları gerekiyor: “En güvenli, en hızlı nedir, daha kısa sürede en fazla yiyeceği elde etmeyi sağlayacak tasarım nedir.” Bu da projelendirme ekibinin geniş bakış açısı ve tecrübe birikimiyle mümkün. Bu konuda global bir marka olarak sektörün öncüsü olmamamız bize büyük bir avantaj yaratıyor.
Pandemi dönemi Electrolux Profesyonel’i ve sektörü nasıl etkiledi?
Pandemi aslında sektöre bazı şeyleri kaybettirdi, bazı şeyleri hatırlattı, bazı şeylerle de yeni tanıştırdı. Bunların bir kısmının kalıcı bir kısmının geçici olacağı görünüyor. Muhtemelen yakın zamanda pandemi öncesi verilere ulaşmak zor. Turizmde pandemiyle oluşan korkular, ülkelerin korumacılığı, önce kendi iç pazarlarını canlı tutma hedefleri ve jeopolitik sorunlar son iki yıldır ülke pazarını 15 yıl geriye götürdü. Özellikle pandeminin yarattığı öngörülmeyen kısa sürede hızlı değişen risk yönetimleri, işletmecilerin ve yatırımcılarının kararlarını anlık sürelerde almalarına neden oldu. Sezon oldukça kısaldı neredeyse 2 -3 ay, geri kalan 9-10 ay yatırımcı finanse ediyor neredeyse. Cruise, konferans, etkinlik, sağlık gibi turizmin alt dallarında ise durum daha kalıcı olacak, uzun süreli bir olumsuzluk öngörüyorum. Ayrıca yerli turist için ise ekonomik belirsizliklerden ve şartlardan dolayı pandemi haricinde gelen farklı çözümler oluşmaya başladı. Tatil amaçlı ev kiralama, yazlıklarda tatili tamamlama, tatil sürelerini kısaltmak gibi daha ekonomik alternatif çözüm arayışlarını oluşturdu. Bu da turizm sektörünün belli bir kısmı için gelir kaybı. Bu durum gelirin azalması, yeni yatırım ve yenileme gibi pazarlara olumsuz yansıyor. Geçen yıl yeni yatırıma kimse başlamadı ya da çok az diyebiliriz. Bu sebeple bu yıl sektörün buralara ürün satışı yapmasını fazla mümkün kılmadı. Yine bu yıl yeni başlayan ve başlayacak yeni yatırımcı çok az ya da yok diyebiliriz. Yani önümüzdeki yıl da aynı problem olacak gibi; daha önceleri iç pazarda sıkışma olduğunda etraf ülkelerde satışa yönelerek sorunlar bir parça giderilirdi fakat şimdi her yerde benzer problemler var. Fakat yatırımcıların yaşanılanlardan öğrendiği bence en önemli şey mevcut ve öngörülmeyen şartlarda kimlerin hala var olup gelişen şartlara en uygun ekipmanı ve hizmeti vermeye devam ettiği oldu. Biz bu konudaki tutumumuz ve hizmet anlayışımızla konumumuzu korumayı sürdürüyoruz. İnsan sonuçta sosyal bir varlık bazı ihtiyaçlarından vazgeçmeyecek sadece ihtiyaçların şekillendirilmesiyle farklılık gösterebilir. Burda öngörülen ve görülmeyen şartlara hazır olmak artık hem işi hem de kurumsal olarak öne çıkıyor. Yani esnek çözümler üreterek oluşan şartlara hızlıca uyum sağlamak gerekiyor. Aşı şu an pandemi için tek çözüm fakat dünyanın geneli aşı problemini çözmediği sürece, bağlı sorunlar dönemsel olarak geçici çözülecek kalıcı çözümler olmayacak. Bu da artık bu şartlara göre maksimum güvenli imkanlarla turizm anlayışını pandemi süresince kalıcı kılacak. Yatırımlar buna göre şekillenecek.
Electrolux Profesyonel olarak pandemi döneminde de müşterileri memnuniyeti ve çalışanlarımızın iş güvenliğini birlikte gözeterek kendimizi dünya ve ülke genelinde hızlıca yeni koşullara adapte ettik ve yeni koşullara her anlamda hazırız.
www.electroluxprofessional.com