30 Aralık 2024, Pazartesi

Tebessüm Kahvesi; şehrin en özel hizmeti burada

Tebessüm Kahvesi; şehrin en özel hizmeti burada
Down Sendromu farkındalığını arttırmak amacıyla Üsküdar Belediyesi tarafından açılan Tebessüm Kahvesi’nin mesajı çok açık; ‘Down Sendromlular acınacak insanlar değiller. Şans verirseniz nasıl yol kat ettiklerini de görebilirsiniz.’ Başarılı bir proje olarak beğeni toplayan, uluslararası mönüsü ve özel hizmet anlayışıyla Tebessüm Kahvesi, aynı zamanda şehirde nefes alma imkanı sağlıyor.

Tebessüm Kahvesi, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olan 21 Mart 2016 tarihinde Üsküdar’ın en güzel yerlerinden biri olarak kabul edilen Burhan Felek Köşkü’nün bahçesinde açıldı. Bünyesinde 10 Down Sendromlu bireyi istihdam eden mekan, geniş bir bahçeye, çocuk oyun alanına ve otoparka da sahip. Tebessüm Kahvesi, şehrin gürültüsünden şehirden çıkmadan kaçabilme imkanı sağlayan nadide yerlerden birinde konumlanıyor. Haftanın yedi günü 08:00-20:00 saatleri arasında hizmet sunan Tebessüm Kahvesi’nin mönüsü, her öğünde lezzetli seçenekler sunuyor. Tatlı mönüsüyle de sadece kahve ve çay içmek için gelenleri memnun ediyor.

Tebessüm Kahvesi’nde çalışan 10 Down Sendromlu arkadaşımız, işinde gerçekten profesyonel. Hatta içlerinde daha üst seviye restoranlara transfer olan arkadaşlar bile olmuş. Tebessüm Kahvesi’nin en büyük amaçlarından birisi de eğer imkan tanınırsa Down Sendromlu bireylerin ne kadar başarılı olabileceklerini göstermek zaten. Mekana girdiğimiz an itibariyle buradaki arkadaşların ne kadar mutlu ve güler yüzlü çalıştıklarına şahit olduk. Üstelik işlerinde gerçekten çok iyiler. Yaklaşık iki yılda büyük yankı uyandıran Tebessüm Kahvesi’ni Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer ile konuştuk.

“Amacımız olumsuz yargıları yıkmak”

Tebessüm Kahvesi bünyesinde özel çalışanlar istihdam ediyor ancak şunu belirtmek gerekir ki, mekanın herhangi bir cafe’den hizmet anlamında eksiği yok. İlk olarak tüm personele hijyen, garsonluk eğitimi gibi birçok eğitim verilmiş. Bir işletmede uyulması gereken her kurala dikkat ediliyor. Günde yüzlerce misafir ağırlayan Tebessüm Kahvesi’ni okullar ve STK’lar da ziyaret ediyor. Tebessüm Kahvesi, Down Sendromlu bireylerin acınacak ya da bebek muamelesi yapılacak insanlar olmadığını sadece özel insanlar olduğunu savunan bir yapıya sahip. Onlar toplumda yaşayan bireyler ve her birey gibi güzel muameleyi hak ediyorlar. Gelen her konuğa da bu hissettiriliyor zaten. Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Tebessüm Kahvesi’nin açarken toplumda engelli bireylere karşı olan olumsuz yargıyı yıkmayı amaçladıklarını söyleyerek açılış sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Belediyeler kendisiyle ilgili olsun olmasın gün içerisinde vatandaşla sürekli içli dışlı olunan kurumlar. Üsküdar’da 535 bin nüfusumuz var. Sosyal olaylara ve taleplere de karşılıksız kalmamız olanaksız. Toplumumuzun yüzde 12’lik dilimini engelli vatandaşlar oluşturuyor. Belirli bir yaşa kadar eğitim hayatına dahil olan arkadaşlarımız bu sürecin bitimiyle monoton bir hayatın içerisinde buluyorlar kendilerini. Bu noktada biz devreye girdik. 25-36 yaş arasındaki 10 Down Sendromlu arkadaşımızla yola çıktık. Toplumdaki olumsuz algıyı yıkmamız lazım. Bunun için de bu tür projelere ihtiyaç var. Ayrıca sadece burada çalışmıyorlar. Haftanın belirli günlerinde farklı hobi kurslarına gidiyorlar. Gerçekten onlara fırsat verdiğinizde, onların önlerindeki engelleri kaldırdığınızda ve doğru insanlarla beraber olduklarında çok güzel yollar kat ediyorlar. Tebessüm Kahvesi bu anlamda önemli bir marka haline geldi.”

Tebessüm Kahvesi birçok il ve ilçeye örnek oldu

Tebessüm Kahvesi, Üsküdar Belediyesi’nin projesi olmasına rağmen İstanbul’un çeşitli illerinden Down Sendromlu arkadaşların çalıştığı bir mekan. Her kişi için de ayrı ayrı hedefler konulmuş. İlk olarak özgüvenlerini kazandırmayı amaçlıyor mekan. Örneğin, sabah her personel kendi imkanlarıyla geliyor. Tek başlarına işlerine gelebilmelerini sağlamakta projenin bir kazanım noktası. Şu anda beş arkadaşımız bunu başarabiliyor. Yine aynı şekilde kendi başlarına alışveriş yapmaları gibi birçok özgüvene olumlu etki edecek davranış kazanılması amaçlanıyor. Akşam ise servislerle evlerine bırakılıyorlar. Bazı Down Sendromlu çalışanların ise sadece sosyalleşmesi amaçlanıyor. Şanlıer, açılıştan bugüne özgüvenlerinin inanılmaz geliştiğini söyleyerek, “Bazı arkadaşlarımız kendilerini kısıtlı ifade edebiliyor ama bu sorun değil. Bir grup geldiğinde onların konuşmalarını istiyoruz. Bu şekilde mutlu bir ortam oluştu burada. Ayrıca işverenin Down Sendromlu bir birey çalıştırdığında kafasında oluşabilecek sorulara da cevap veren bir yapımız var aslında. Burada çalışma hayatındaki disiplinlerin hepsini veriyoruz arkadaşlarımıza. Geldiklerinde kendileri de gözlemleyebiliyorlar. Burası sadece Down Sendromlu arkadaşlarımız için bir mesleki rehabilitasyon merkezi değil aslında toplum içinde bir rehabilitasyon alanı” diyor. Tebessüm Kahvesi başarısıyla birçok il ve ilçeye örnek olmuş bir cafe. Butik bir proje olarak yola çıkan Tebessüm Kahvesi, bu tarz projelerin yaygınlaşmasına da ön ayak oluyor. Tebessüm Kahvesi projesiyle konuya bakış açısını kanıtlayan Üsküdar Belediyesi kısa bir süre sonra engelli bireylerin günü birlik misafir edebileceği bir engelsiz yaşam merkeziyle bir ilki daha gerçekleştirecek. İçerisinde birçok yaşam alanı olacak mekanda amaç ailelerin gözleri arkada kalmadan çocuklarını emanet edip ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir zaman yaratmak.

Mönü herkese hitap ediyor

Tebessüm Kahvesi gelen herkesi memnun edecek bir mönüye sahip. Kahvaltı tabağı, ekmek arası çeşitleri ve salata çeşitlerinin yanında soya soslu tavuk, ızgara köfte, çedar peyniri, ızgara mantar ve soğan halkasıyla servis edilen Tebessüm Burger, pesto soslu kalem makarna, sebzeli dürüm gibi lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

www.tebessumkahvesi.com.tr

Yorum Yaz

captcha