Leman Kültür Beşiktaş, eğlenceli lezzetlerin son durağı

Leman Kültür Beşiktaş, eğlenceli lezzetlerin son durağı
Leman Kültür, alternatif bir kültür zemini olarak ortaya çıkan ve zamanla yeme-içme sektörüne de yön veren sosyal bir marka. Franchising modeliyle, derginin okurları ve severlerinin girişimleriyle çoğalan Leman Kültür’lerde, bugün yılda 6 milyondan fazla misafir ağırlanıyor. Ocak ayında kapılarını açan İstanbul Avrupa Yakası’nın ilki Leman Kültür Beşiktaş, gerek konsepti gerek konumu gerekse renkli mönüsüyle semtin en keyifli mekanlarından biri olmaya aday.

Taksim’de 1994 yılında kapılarını açan Leman Kültür, dergide yazıp çizmenin ötesinde ellerini taşın altına sokarak bir sosyal marka olma fikriyle harekete geçiyor. Leman Kültür, zamanla gün yüzüne çıkamayan, gösterim şansı olmayan, yerli yabancı belgeseller, filmler, gösteriler, sergilerle bir alternatif kültür zemini oluşturuyor. Cem Yılmaz başta olmak üzere Ata Demirer, Tuncel Kurtiz gibi önemli isimleri sahnesinde ağırlamış olan Leman Kültür’ler, zamanla alternatif yaşam alanları, mekan ve modelleriyle bambaşka şekillerde karşımıza çıktı. Şimdilerde franchising modeliyle, derginin okurları ve severlerinin girişimleriyle çoğalan Leman Kültür’lerin büyümesinde ve şubeleşmesinde ise LMK Restaurant Group’un 30 yaşındaki genç ve başarılı başkanı Kemal Şentürk’ün büyük payı var.

İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli illerinde faaliyet gösteren, yıllık 6 milyondan fazla misafirin ağırlandığı dev bir franchise olan Leman Kültür’ler, sadece restoran değil, ‘çizgili harikalar diyarı’ olarak da adlandırılabilir. Bu hafta açılacak Diyarbakır şubesiyle birlikte 24 şubeye ulaşan marka, İstanbul Avrupa Yakası’nın ilk şubesi olan Leman Kültür Beşiktaş’ın kapılarını Ocak ayında açtı. Yakın zamanda ise Manisa, İzmir Buca, Ordu ve Isparta’daki yeni şubelerini açmaya hazırlanıyor. Hatta yurtdışında yeni şube açmak gibi sürprizleri olabilir. Hala çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Leman Kültür’lerden Caddebostan şubesinin üst katında yer alan sahne, önümüzdeki günlerde yeni konserlere ev sahipliği yapacak. Eş zamanlı olarak, Denizli’de Leman Kültür konseptinin hakkını veren bir otelle de bir ilke daha imza attı. Leman Kültür’leri ve Beşiktaş şubesini LMK Restaurant Group Mutfak Koordinatörü Sinan Narin’den dinledik.

Dergi konseptinden çıkıp açılan ilk mekan

Sinan Narin, Leman Kültür’ün bugüne geliş hikayesinden ve sistemlerinden şöyle bahsediyor: “Leman Kültür, dergi konseptinden çıkıp açılan ilk mekan ve bugün yeme-içme sektörüne yön veren bir marka haline geldi. Leman Kültür, ilk olarak Taksim’de Leman Dergisi çizerlerinin kendilerinin ve yakın çevrelerinin vakit geçirebilecekleri bir yer olarak hemen alt katlarındaki bir mekan olarak doğuyor. Kapının önüne attıkları birkaç masaya dışarıdan da insanlar gelmeye başlıyor. Bugün LMK Restaurant Group’un CEO’su olarak görev yapan Kemal Şentürk, 2008 yılında markaya ortak oluyor ve markayı ilk olarak Ankara Bahçelievler’e taşıyor. O zaman sadece şubenin başında olan Kemal Bey, Leman Kültür’ü Türkiye’nin her yanına taşıyarak bir zincire dönüştürüyor. Kısacası franchise sisteminin mimarı kendisi. Leman Kültür’lerin franchise sistemi altı kişilik bir operasyon ekibi tarafından yönetiliyor. Bu ekipte Genel Müdür Cenk Atalay’ın yanı sıra üç bölge müdürü, bir bar koordinatörü ve iki mutfak koordinatörü bulunuyor. İlk franchise Antalya Leman Kültür oluyor. Şu anda aktif olan 24 şubemiz var. Son olarak Diyarbakır’da açtık. Bu yıl toplam beş şube açmayı planlıyoruz. Yurtdışında da beş şube açmayı hedefliyoruz.”

Leman Kültür Beşiktaş şubesi, 17 Ocak’ta kapılarını açtı. İstanbul Avrupa Yakası’nın ilk şubesi. Yaklaşık dört binanın birleşiminden oluşan geniş bir alana sahip olan mekanın IF Performance Hall ile yaptığı bir eğlence işbirliği var. Konuklarını zaman zaman konser bileti gibi sürprizler bekleyebiliyor. Gerek konsepti gerek konumu gerekse renkli ve birbirinden lezzetli alternatiflerin bulunduğu mönüsüyle Leman Kültür Beşiktaş, semtin en keyifli mekanlarından biri olmaya aday. Leman Kültür’lerin her bir şubesinde farklı bir konsept var. İç mekanda 312 Mimarlık şirketiyle çalışan markanın en büyük görsel destekçisi ise Mehmet Çağçağ. Hatta Beşiktaş ve Diyarbakır şubesinde kendi elleriyle boyadığı birer duvar bulunuyor.

Mönüde düzen içinde düzensizlik

Kahvaltıdan, akşam yemeğine, tatlılara ve keyifli içeceklere kadar geniş bir mönüye sahip olan Leman Kültür’de; ekmek arası çorba, öküz beğendi, Deli Cevat köftesi, ortaya karışık mideyle barışık, tostların feriştahı tostoroman, bayır gülü salata, kaçak katlı iskansız burger, bas bas paraları pizzaya, şişler güçler, timsahın gözyaşları, Bezgin Bekir köftesi, katmacun, antidepreşen tatlısı, Leman Nirvana gibi muhakkak tatmanız gereken onlarca lezzet var. Leman Kültür’lerde mönü, yılda bir kez değişiyor. Nisan ayında tadabileceğimiz yeni mönüde ise Leman Kültür’lere uyarlanmış Anadolu tatlarını da bulmak mümkün olacak. Tepsi kebabından burger, soğan kebabı, pizza hamurunda pastırmalı tost gibi…

Leman Kültür’lerde dört yıldır mutfak koordinatörlüğü yapan Sinan Narin, mönü konseptini şöyle anlatıyor: “Mönümüzde hem dünya mutfağından hem Anadolu mutfağından lezzetler var. Tüm yemekleri kendimize göre yorumluyoruz. Trend pek çok lezzeti mönümüzde bulmak mümkün. Leman Kültür’ü bir düzen içinde düzensizlik olarak nitelendirebilirim. Aykırı bir konsepti var. Her yıl bir mönü kampı düzenliyoruz. Burada tüm şubelerdeki şefleri bir araya getiriyoruz. Öncesinde ise yeni mönü üzerinde çalışmalarını ve fikir üretmelerini istiyoruz. Günümüzün gastronomi trendlerini yakından izliyoruz. Şeflerimizin fikir ve önerileri bizim için önemli. Fikir, fikri doğuruyor. O fikirleri değerlendirerek reçeteleri oluşturuyor, hazırlıyor ve profesyonel fotoğraf çekimlerini yapıyoruz. Leman Kültür mutfaklarının en önemli özelliği, yemeklerin mamul olarak mutfakta olmaması. Biz hammadde olarak alıyor, yarı mamul olarak stokluyor ve mamul olarak misafirlerimize sunuyoruz. Standardı koruyabilmek için bazı ürünleri merkezden gönderiyoruz. Ustaların el lezzetine hiçbir şeyi bırakmıyoruz. Büyük bir operasyon ve lezzetin standart olması gerekiyor. Lezzet bizim için çok önemli. Çünkü yılda 2 milyonun üzerinde yemek satışımız var. Maksimum 13 dakikada yemeği servis ediyoruz. Her bütçeye uygun yemekler yapıyoruz, her kesime hitap ediyoruz.”

“İşletim sistemi ve marka değeri her zaman bizim kontrolümüzde”

Oryantasyonun kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Sinan Narin, kendilerinin de bir denetim firması tarafından denetlendiğini belirtiyor. Narin, “Altı kişilik operasyon ekibi olarak personeliyle birlikte anahtar teslim şubeyi işletme sahibine teslim ediyoruz. Teslim ettikten sonra dışarıdan denetimlerimizi sürdürüyoruz. İşletim sistemi, marka değeri her zaman bizim kontrolümüz altında oluyor. Ara ara denetlemeye geliyoruz. Denetlemelerden sonra başka bir denetleme firması bizleri ve şubeleri denetliyor. Onun dışında da bünyemizdeki kalite güvence müdürü dış denetim firması ile birlikte ortak olarak bizi denetliyor. Ziyaretçi sayımız, Türkiye nüfusunun yüzde 8’i. 6 milyonun üstünde yıllık ziyaretçi sayımız var. Bu nedenle denetimler çok sıkı yapılıyor” diyor.

www.lmk.com.tr

Yorum Yaz

 
 
  captcha