Lokanta Nevnihal, Türkiye’nin doğal tarım yapan, coğrafi işaretli ve yerli ürünleri üzerine kurulu ilk konsepti olma özelliğine sahip. Her ay mönüsünü mevsimsel ürünlerle değiştiren mekan, deneyimli şef Rafet İnce ile konuklarına Anadolu halk mutfağının örneklerini sunuyor.
Lokanta Nevnihal, Çengelköy Rasathane’de 4800 metrekarelik bir alanda şehrin içerisinde nefes alabileceğiniz bir konseptle hizmet veriyor. Lokanta Nevnihal’in yatırımcısı Tarihi Çengelköy Börekçisi’nin sahipleri Murat Dilbağ, Yunus Dilbağ ve Bülent Dilbağ. Gastronomi sektörünün yakından tanıdığı Şef Rafet İnce ise işletme ortağı ve kurucusu olarak mekanın yaratıcılarından. Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli restoranın olmasının yanında mekan dünyada her ay mönüsünü baştan aşağıya değiştiren nadir restoranlarından. Kapalı alanda 55 kişi, bahçesinde 215 kişiyi ağırlayabilen restoranda çocuklu aileler için de her şey düşünülmüş. 30 kişilik kapasiteye sahip çocuk oyun alanı ebeveynlerin rahat yemek yerken, çocukların da eğlenebilecekleri bir ortam yaratıyor. Lokanta Nevnihal’in içerisinde 1906 yılında inşa edilen Tarihi Çengelköy Konağı da yer alıyor. Bu bölüm Ağustos ayı itibariyle 70 kişilik kapasiteyle konaklamaya açılacak. Ayrıca 2 bin metrekare alanda konumlanan bostan hem yetişen sebzelerle hem de hayvanlarla konuklardan tam not almayı başarıyor. Tüm bu konsepti Şef Rafet İnce ile konuştuk.
Tüm mönü lokal ürünler ile hazırlanıyor
Türkiye’nin en iyi lokal restoranını yaratma hayaliyle yola çıktıklarını söyleyen Şef Rafet İnce, konsepti şöyle anlatıyor: “Türkiye’de genel olarak Avrupa mutfakları revaçta ya da dünya mutfağı adı altında çok fazla restoran açılıyor. Lokanta Nevnihal’i açarken, Türk gastronomisini de yön vermeyi amaçladık. Türk topraklarında toplamda coğrafi işaretlenme bekleyen 1277 farklı ürün var. İşaretlenen 278 tane ürün var. Biz hem işaretlenmiş olanları hem de işaret bekleyen ürünleri mönümüzde kullanıyoruz. Mönümüzde her ay yaklaşık 683 farklı lokal ürünümüze yer veriyoruz.” Lokanta Nevnihal’in satın alma departmanında 14 kişi istihdam ediliyor ve bu ekip, Türkiye’yi karış karış gezerek Anadolu’daki köylülerden ürün tedarik ediyorlar. Tuzla’da yer alan soğuk hava deposuna gelen ürünler daha sonrasında lokantanın mutfağında hazırlanıyor.
Her ay üç gün Türkiye’nin farklı şehirlerinden lezzetler sunuluyor
Lokanta Nevnihal’de her ay mönü yenileniyor. Yeni gelen mönü ayın başından 27’sine kadar konukların beğenisine sunuluyor. Ayın 27’si ve 30’u arasında ‘7 bölge lezzet rotası’ başlığında seçilen şehrin özel 10 yemeği bölgeden gelen şefler tarafından hazırlanarak sunuluyor. Haziran ayında Konya yemekleri, Temmuz’da ise Rize yemekleri beğeniye sunuldu. Ardında sırasıyla Edirne, Çorum, Bingöl, Kahramanmaraş, Gaziantep, İzmir, Denizli, Aydın ve Kırklareli yemekleri Lokanta Nevnihal’in mutfağına taşınacak. Mönüde her ilden en az iki ürüne yer verme konusuna dikkat ediliyor. İnce, ürünlerin tadını ve özelliğini bozmadan yine lokal ürünlerle farklı bir sunum elde ettiklerini söyleyerek, “İspir kuru fasulyesinde pastırmayı, Kastamonu pastırması olarak kullanıyoruz. Sütlacın içerisinde kuru elma ve Marmaris’ten gelen narenciye portakal kabuğu kullanıyoruz. Adana kebabında Fethiye’den gelen mantarı kullanıyoruz. Edirne ciğerini un yerine Bolu kızılcık tarhanasıyla pişiriyoruz. Mayıs ayında sufi yemeği olan Konya fırın kebabını servis ettik. Yumurta beyazı, saman ve yeşil pekmez çamurundan elde edilen çamuru fümelediğimiz etin üzerine sürerek pişirdiğimiz özel bir prosesten geçerek hazırlanıyor. Bolu çöven helvasını kerebiç tatlısı üzerinde servis ediyoruz. Bunun gibi birçok özel lezzeti mönümüzde özel malzemelerle birleştirerek sunuyoruz” diyor.
Bostanında şehrin içinde doğayla buluşturuyor
Mekanın en dikkat çekici alanlarından birisi de bostan kısmı. Çengelköy salatalığı, domates, marul, roka, fesleğen, tarhun, havuç, çilek, kiraz, enginar gibi birçok ürünü bu bostanda bölümler halinde yetiştiriyor, Lokanta Nevnihal. Ayrıca tavuk, bıldırcın, sülük, ördek, kaz ve hindi gibi hayvanların yanına Ağustos ayı itibariyle dağ keçisi de eklenecek. Misafirler dilerlerse burada doğal ürünleri toplayabiliyor ve satın alabiliyorlar. Tabii ki buradaki üretim restoranın genel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil. Kanlıca sırtlarında bir bahçeden sebze ve meyveler tedarik ediliyor. İnce, “Bostan kısmını gelen misafirlerimizin şehrin içerisinde doğayla buluşmalarına vesile olabilmek adına da gerçekleştirdik. Aslında hobi bahçesi demek daha doğru olur orası için. Kullandığımız ürünleri yine bizim için ekip biçen bir tarladan alıyoruz. Topraktan masaya konseptimizi bu şekilde oluşturuyoruz” diyor.
www.lokantanevnihal.com