İksir’i büyüten ikinci kuşak girişimci

İksir’i büyüten ikinci kuşak girişimci
Duygu Ece Aydın, İksirli Çiftlik’i ve ürünlerini daha ulaşılabilir kılıyor. Online satış ağını genişleten Aydın, İstanbul’da bulunan dükkan&mutfak konsept mağazasını yeni reçeteler ve ürünlerle, sağlıklı yaşam konseptini içeren gıda ve gıda dışı kardeş markalarla faaliyete geçirmeyi planlıyor. Önümüzdeki dönemde, farklı şehirlerde hem ürün satışı hem özel menülerle yeme içme hizmeti sunan mağaza açma hedefi var.

Kastamonu’nun en yeşililçelerinden Daday’da bulunan İksirli Çiftlik’in Satış ve Pazarlamasını ikinci kuşak girişimci Duygu Ece Aydın yapıyor. Duygu Ece Aydın annesi İksir Aydın’la kurdukları çiftliğin yıllar içindeki gelişimine yeni nesil bakış açısıyla katkıda bulunuyor. Hem satış ve pazarlama, hem ürün ve iş geliştirme hem de operasyonların yönetiminden sorumlu.Ece Aydın’ın teknolojik gelişmelerin entegrasyonu, ileri dönüşüm, istihdamın devamlılığı ve kalitenin sürekliliği gibi alanlarda hedefleri var. Organik tarım faaliyetlerini artıracak, Kastamonu ve Daday’ı doğa turizmi için cazibe merkezi ve odak bölge haline getirecek, orman ürünlerinin de sürdürülebilir şekilde ekonomik girdi olmasını sağlayacak projeleri de gerçekleştirmek için çalışıyor.

İksirli Çiftlik’in hayata geçiş hikayesini anlatır mısınız? Kurucusu İksir Hanım ve sizi tanıyabilir miyiz? İkinci kuşak temsilci olarak halihazırdaki sorumluluklarınız neler?

Tatil Kasabamız İksir Resort Town’ın annemin girişimi ile ortaya çıkması sonucu, bölgenin doğasına karşı gittikçe artan hayranlığımız ve zengin kültüründen aldığımız ilhamla İksirli Çiftlik hayata geçti. Üretebilmenin, olanlarla beslenmenin önemini bildiğimiz ve kıymetli bulduğumuz için, Tatil Kasabamızda doğanın ve bölgenin zenginliklerini sunmak istedik. Misafirlerimizden de olumlu dönüşler gelip, sofralarına da girince, e-ticaret sitemizi faaliyete geçirdik.

Emekli matematik öğretmeni olan annem İksir Hanım, Kastamonulu bir ailenin en büyük çocuğu, dedemin görevi sebebiyle tüm Türkiye’yi gezmişler ve pek çok farklı ilde yaşamışlar. Bizler 2006 yılında bir akraba ziyaretine gittiğimizde, şu an İksir Hanım Konağı olan konak ve arazisi satılıyordu, zamanında dedemin de çimlerinde koştuğu, Daday’daki bu alan satın alındı, ailemin girişimi sonucu tarihi konağın renovasyonu ile başlayan süreç sonunda İksir Hanım Konağı’nın yanı sıra, Samanlık Restoran, Toplantı Salonları, Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Binicilik Tesisleri gibi ek binalarla birlikte, ‘İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası’ olarak 2010 yılında kapılarını turizme açtı. Bölgenin tarihini, doğasını ve kültürünü benzersiz bir şekilde sunan bu kasabada, 50’den fazla aktiviteyi ve yöresel lezzetleri sunuyoruz. Ben Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum, tesisimizin açılış yılı mezuniyet seneme denk geldi ve kendimi bu işin içinde buldum. 2010 yılından beri de hem satış ve pazarlama, hem ürün ve iş geliştirme hem de operasyonların yönetiminden sorumluyum.

Ürünlerinizden ve özelliklerinden söz eder misiniz?

Ürünlerimizin ortak özelliği hiçbirinde katkı maddeleri, koruyucular, raf ömrü uzatıcı girdiler olmaması. Organik sertifikalı çiftliğimizde atalık tohumlarla ektiğimiz başta siyez olmak üzere bölgenin nitelikli ürünlerini üretiyoruz veya coğrafi işaretli ürünlerde direkt bölgesindeki güvenilir üreticilerden temin ediyoruz. Siyez buğdayı, üryani eriği, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı gibi özellikli ürünler farklı son ürün halleriyle de ürün gamımızda yer alıyor. Organik sertifikalı ürün gamında bizden başka üreticisi olmayan organik çam pekmezi, organik böğürtlen sirkesi gibi ürünler var. Bölgede bolca bulunan orman mantarları, yılda iki dönem düzenlediğimiz Doğa ve Mantar Şenliklerimiz sayesinde bölgede turizmin gelişmesine katkı sağlıyor, hem de bu eşsiz lezzetler sofralara ulaşıyor.

İksirli Çiftlik ürünlerine nasıl ve nerelerden ulaşabiliyoruz? İstanbul’daki mağaza faal mi? Yeni mağazalar açmayı düşünüyor musunuz?

Ürünlerimizin tamamına Daday’da çiftliğimizden veya iksirliciftlik. com e-ticaret sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin her yerine gönderim sağlıyoruz. Ayrıca online pazar yerlerinde ve farklı e-ticaret platformlarında da yer alıyoruz. Ürünlerimiz bir bölümü İstanbul’daki gurme marketlerde satılıyor. Yurtiçinde çeşitli üst segment restoran ve otellere de ürün tedariği yapıyoruz. Reşitpaşa’da bulunan dükkan&mutfak konsept mağazamız bir süredir faal değildi fakat şimdi yeni reçeteler ve ürünlerimizle, sağlıklı yaşam konseptini içeren gıda ve gıda dışı kardeş markalarla faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. İlerleyen dönemde, üretim hacmimizi ve ürün gamını genişletip farklı şehirlerde de hem ürün satışı hem özel menülerle yeme içme hizmeti sunan mağaza açmak istiyoruz.

Konaklama imkanlarının yanı sıra pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyorsunuz. Çiftlikte nasıl bir yaşam var?

İksirli Çiftlik tarımla, kümes hayvanlarıyla, köy hayatıyla yaşayan bir çiftlik ve bu yaşama her adımında eşlik edebilirsiniz. Üretim süreçlerimiz şeffaf, katılıma açık. Burada insanlar, hayvanlar, bitkiler, tüm canlılar birlikte bir yaşamı sürdürüyoruz. Çiftlikte altı odalı köy evimizde konaklamak, güne tertemiz bir havada, kuş sesleriyle uyanmak harika bir deneyim. Bu deneyimde üretim süreçlerinin tamamına dahil olabilir, ekim-dikim- hasat-budama zamanları toprakla ilgilenebilir, orman toplayıcılığını mevsimin mantarları, otları, meyveleri, yemişlerini toplayarak öğrenebilirsiniz. Özellikle orman mantarları 12 yıldır ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Ballıdağ’ın zengin ormanlarındav gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik. Öncelikle konunun uzmanları bize seminer veriyor, sonrasında da sepetlerimizle ormana çıkıyor, farklı türleri tanıyoruz. Ardından mantar turşusu workshop’u ve orman lezzetleri ile yemekler yiyoruz. Ortak ilgi alanı olan insanların bir araya gelmesi çok keyifli oluyor. Sonbaharda bölgemizde ‘gıcı’ denen kozalakları toplayıp kış hazırlığını yapmak, patates kuyularını düzeltmek, çitleri sağlamlaştırmak gibi günlük hayata dair pek çok şey yapıyoruz. Ayrıca 3 km. mesafedeki Tatil Kasabamızda da binicilik sporu yapılıp, spa hizmetlerinden faydalanılıyor.

Daday, bu yıl Citta Slow seçildi. Çiftliğin bulunduğunuz yörenin tanıtımına olan büyük katkısı aşikar... İksirli Çiftlik açıldıktan sonra neler değişti?

Bu konuda vermeyi çok sevdiğim bir örnek var. Mürver ağacına bölgede eskiden mundar denirdi ve kesilirdi. Sonradan bizim yaptığımız mürver çiçeği şurupları, sirkeleri, reçelleri gibi son ürünler ortaya çıktıkça, ekonomik değeri ve sağlık açısından faydalarını araştırdıkça bölgede kesimler durdu, şu an pek çok hanede üretilir hale geldi. Mantar çeşitleri ile turşular, siyezin alt ürünleri de bu konuda diğer örnekler. Bölgenin çok kıymetli ve çeşitli ürünleri var, bizler farklı soslarla, karışımlarla hem mutfağımızda sunuyor hem de ambalajlı ürün haline getirip tanıtıyoruz. Yerel mutfağın unutulan reçetelerini Tatil Kasabamızda ve çiftliğimizde yapmaya devam ediyoruz. Ekibimizin büyük bir kısmı bölgemizden, istihdam sağlıyor, bölgeyle ticari faaliyetlerimizle ekonomik olarak katkı sağlıyoruz. Ayrıca Daday ilçesinin dört mevsim doğal güzelliklerini tanıtıyor, kırsal kalkınmada etkin rol oynuyoruz. Evet Daday bu yıl Citta Slow seçildi, il turizm ve kalkınma faaliyetlerinde önceliklendiriliyor, bu noktada da tesisimiz ve sunduğumuz imkanlar ve hizmetler öncü rol oynuyor. Binicilik sporunda açık ve kapalı manejlerimiz ile profesyonel anlamda hizmet veriyor, ilçemizdeki meslek yüksek okulu öğrencilerine tecrübe kazanmaları için alan açıyoruz.

Peki ikinci kuşak temsilci olarak işletmeye ne gibi yenilikler getirdiniz ve gelecek hedeflerinizde neler var?

Aslında biz iki kuşak turizm alanına giren ve süreç içerisinde kırsal turizmi öğrenen bir aileyiz. Ben aldığım eğitim, gördüğüm yurtdışı ve yurtiçi örnekler, tecrübelerimiz ve hedeflerimiz doğrultusunda daha sürdürülebilir bir sistem kurmayı amaçlıyorum. Teknolojik gelişmelerin entegrasyonu, ileri dönüşüm, istihdamın devamlılığı ve kalitenin sürekliliği gibi alanlarda hedeflerimiz mevcut. İlerleyen dönemde bölgedeki genç nüfusun göçünü engelleyecek, kırsal kalkınmayı kırsalın kendi gençleri ile sürdürecek, organik tarım faaliyetlerini arttıracak, Kastamonu ve Daday’ı doğa turizmi için cazibe merkezi ve odak bölge haline getirecek, orman ürünlerinin de sürdürülebilir şekilde ekonomik girdi olmasını sağlayacak projeleri de gerçekleştirmek istiyorum.

www.iksirliciftlik.com

Yorum Yaz

captcha