03 Nisan 2025, Perşembe

Apiko’nun sayfalarından Okra’nın mutfağına

Apiko’nun sayfalarından Okra’nın mutfağına
Şef Çiğdem Alagök’ün balık tarifleri kitabı Apiko'nun basın lansman yemeği, Metro Türkiye ve Bonna'nın destekleriyle gerçekleşti.

Şef Çiğdem Alagök, Okra'nın mutfağına girerek Apiko'dan özenle seçilmiş tariflerini konukları için hazırladı. Balığın başrolde olduğu bu özel davette sürdürülebilir beslenme için ürün seçimi, tedarik zinciri ve tüketici seçimlerinin önemi vurgulandı.

Yücel Özalp, Ebru Koralı, Mehmet Yalçın, Gila Benmayor, Defne Tüysüzoğlu, Emrah İnce, Kaya Demirer, Dilistan & David Shipman, Charles Le Gargasson, Defne Tüysüzoğlu, Aylin Öney Tan, Nazım Tokuz ve Bekir Kaya gibi gastronomi dünyasının kanaat önderlerinin, tanınmış simalarının ve basın mensuplarının katıldığı davette Çiğdem şef, misafirlerini adeta masmavi denizlerde bir yolculuğa çıkardı.

Başlangıç olarak ekşi mayalı ekmek & çirozlu tereyağı ve kişnişli marine levrek servis edilen buram buram deniz kokulu menü, bademli kırlangıç çorbasının ve yer elması soslu, karidesli makarna ile devam etti. Ana yemek olarak denizden çıkan son tabak ise isli fener balığı buğulama oldu.

Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran, denizlerde ekosistemin korunmasının önemine değinerek konuşmasında tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin öneminin "Türk mutfağının değerlerini korumayı ve geleceğe aktarmayı misyon edinen bir şirket olarak, balığı yalnızca ticari bir ürün olarak değil; sofralarımızda kalıcı bir değer olarak görüyoruz. Sürdürülebilir balıkçılık konusunda sektörde öncü projeler geliştiren ilk perakendeci olarak, gelecek kuşakların

da zengin deniz ürünlerini tadabilmeleri için sürdürülebilir balıkçılık kriterlerinin esas alındığı üretim ve avcılık uygulamalarının gerekliliğini her fırsatta vurguluyoruz. Mutfağımızın kayıt altına alınması adına çok değerli bir çalışma olan Apiko’da yer alan tüm reçetelerin sürdürülebilirliği için ürünlerin sürdürülebilirliğini de kendimize sorumluluk olarak alıyoruz” dedi.

Bonna’nın Genel Müdürü Erbil Akşan ise üretim zincirinde sürdürülebilirliğe dikkat çekerek "Bonna olarak gastronominin usta ellerinin işlerine duydukları özeni, her defasında misafirlerine en iyiyi sunma tutkusunu çok iyi biliyoruz. Onların ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamak için çalışırken bir yandan da sürdürülebilir bir dünya için ürünlerimizi özel ve sağlam kılacak birçok parametreyi üretim ve tasarım anlayışımıza entegre ediyoruz. Geri dönüştürülmüş porseleni tekrar üretime geri kazandırıyor ve sürdürülebilir materyal kullanımıyla dünyadaki karbon ayak izimizi minimuma indirgemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin ilk gastronomi bölümü mezunlarından olan Şef Çiğdem Alagök’ün sürdürülebilir geleceğin yolunun mutfaktan geçtiğine inandığı gibi biz de şeflerimizin yarınlar için önemli bir rol üstlendiğine inanıyoruz. Birlikte yürüdüğümüz bu yolda, hayatımıza lezzet katan ve her geçen gün bizlere yeni deneyimler sunan yaratıcı şeflerimizin her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Çiğdem Alagök

Türkiye’nin ilk gastronomi bölümü mezunlarından olan Çiğdem Alagök, 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü bitirdikten sonra “iyi bir şef, iyi bir yönetici ve satışçı olmalıdır” düşüncesiyle aynı üniversitede pazarlama dalında MBA yaptı.

Profesyonel hayatı boyunca Ritz Carlton, Park Hyatt, Turkish Do&Co, W Hotel, Sardunya Catering

Grubu gibi beş yıldızlı otel ve yiyecek-içecek endüstrilerinde çalıştı.

2012 yılında Sardunya Catering çatısı altındaki Bosphorus Brewing Company’nin mutfağını kuran Alagök, 2015 yılında yine grubun bünyesinde Karaköy Restaurant’ın mutfak servis koordinatörlüğüne geçti. Bilgi ve Bahçeşehir Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Yılların sektör profesyonelliğinin yanında hayallerinin peşinden gitme cesaretini herzaman cebinde tutan Çiğdem Alagök, 2017’de heyecanının peşinden gidip Londra’da 2 Michelin yıldızlı The Ledbury’de dünyaca ünlü şef Brett Graham ile staj yaptı.

Pandemi döneminde “Beslem Et Ürünleri” projesini gerçekleştirerek endüstriyel donuk yemek segmentinde tarifler hazırladı.

Tüm bu profesyonel mutfak kariyerinin yanında denizin her halinin tutkunu olan Çiğdem Alagök hem 400’ün üzerinde dalışı olan bir derin dalış uzmanı hem de Mysogliola isimli mayo markasının kurucusu.

Mavi besinlerin sürdürülebilir yaşamın temel kaynaklarından biri olacağına inanan Alagök, kendisini ekosistemin ve sürdürülebilirliğin savunucu bir şef olarak tanımlıyor ve sürdürülebilir geleceğin yolunun mutfaktan geçtiğine inanıyor.

Ayrıca, davette Çiğdem Alagök'ün kariyerindeki yeni gelişme de duyuruldu. 20 yıllık deneyime sahip olan Alagök, Pasta D’Alfredo’nun Ar-Ge’sinin sorumluluğunu üstlendi.

Yorum Yaz

captcha