Zakkumlar ve begonvillerle bezeli Arnavut kaldırımlı dar sokakları, ünlü tavernaları, yat limanı, antik kalıntıları ve ekolojik yaşam
alanlarıyla Preveze, son yıllarda huzur arayan turistlerin de yeni gözdesi.
Özlem Özgen
Yunanistan güzelliğin, kültürün ve ışığın ülkesidir. Her destinasyonun kendine özgü, çok farklı bir kimliği var. Bu ülkeye ne kadar çok seyahat ederseniz edin her zaman keşfedecek farklı şeyler bulmak üzere yeniden gelmek isteyeceksiniz. Epirus bölgesi coğrafi olarak Yunanistan anakarasının kuzey batı tarafında, Makedonya ile İyonya Denizi arasında yer alıyor. Epirus’un büyük bir kısmı dağlık, İyonya Denizi kıyılarında ise harika plajları olan sahil kasabaları var. İyonya denizi kıyısında Amvrakikos Körfezi’nin ağzında yer alan Preveze Yunanistan’ın aynı isimli bölgesinin başkenti ve Epirus bölgesinin en büyük şehri. Yunanistan’ın ilk su altı tünelinin bir ayağı da Preveze’de bulunuyor. 2002 yılından bu yana Aktio’yu Preveze’ye bağlayan bu tünel bölgeye ulaşımı kolaylaştırıyor. Tünel, eskiden sadece feribotla mümkün olan körfez boyunca seyahat mesafesini büyük ölçüde kısaltıyor.
Nefes kesen plajlarında dinlenmek, doğal yürüyüş parkurlarını keşfetmek, Amvrakikos Körfezi’nde yolculuk yapan şanslı insanlardan biri olmak, en çok da yerel mutfağın tadını çıkarmak istiyorsanız Preveze, rüya gibi bir kent. Kent büyük bir marinaya da sahip. İyonya Denizi’ne yapılacak yolculuklar için en ideal başlangıç noktası. Sadece yelkenli teknelerin değil, dünyanın dört bir yanından gelen lüks yatların da ağırlanabildiği marina, yıl boyunca hizmet verenmodern bir merkez.
Preveze Deniz Savaşı
Stratejik konumu sebebiyle birçok tarihi olayın merkezinde yer alan şehrin ismini Preveze Deniz Savaşı sebebi ile duymuşsunuzdur. 1538 yılında Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Deniz Birliklerinin Andrea Doria komutasındaki Haçlı Ordusu ile savaştığı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki hakimiyetini pekiştiren büyük deniz zaferi olarak hafızalara kazınmıştır. Preveze uzun süre Osmanlı ve Venedik işgaline uğrasa da, 1912 yılında Yunanistan egemenliğine girene kadar Osmanlı İmparatorluğu himayesinde, Yanya’ya bağlı bir yönetim merkezi olarak varlığını sürdürdü.
Ali Paşa
Kentin önemli şahsiyetlerinden biri de ondan yadigar kalan kalenin burcunda, yazıtıyla hatırlanan Osmanlı Valisi Ali Paşa. Osmanlı-Rus savaşlarında gösterdiği başarıları ve Preveze’yi Osmanlı sınırlarına kattığı için vezir rütbesi ile 1788 yılında Yanya Valiliğine atandı. 19.yy başlarında Ali Paşa tarafından, Amvrakikos Körfezi ağzında inşa ettirilen Pantokratoras Kalesi’nin gün batımında büyüleyici bir manzarası var. Yunanistan hükümeti tarafından uzun süre kışla ve hapishane olarak kullanılan kale, günümüzde birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Zafer Şehri Nicopolis
Preveze’nin hemen yakınlarında Roma İmparatoru Agustus’un Marcus Antonius ve Kleopatra’ya karşı kazandığı Actium zaferini taçlandırmak adına kurduğu Nicopolis kenti bulunuyor. Nicopolis, Yunanistan’ın en büyük arkeolojik alanlarından biri. Antik şehir M.Ö. 31 yılından kalma Antik Roma kentinin kalıntıları. Batı dünyasını Yunanistan’a bağlayan en önemli yollardan biri üzerinde yer alması sebebi ile Roma İmparatorluğu’nun Doğu Akdeniz’deki kontrolünü sağlayan, askeri ve siyasi açıdan büyük öneme sahipti. 1910’lu yıllarda başlayan arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi parçaların birçoğu Nicopolis Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Müze, antik bir kent içine kurulmuş son derece bilgilendirici bir müze. Özellikle barındırdığı mozaik koleksiyonu ilgi çekici. Antik kentin UNESCO Dünya Mirası Alanları geçici listesine dahil edildiğini de hatırlatalım. Şanslıysanız kent içinde yer alan Roma tarzı inşa edilmiş antik tiyatroda yaz aylarında konserlere ve tiyatro oyunlarına da katılabilirsiniz.
Amvrakikos Körfezi’nde yolculuk
Yunanistan’ın en büyük kapalı körfezlerinden olan Amvrakikos Körfezi ekolojik önemi nedeniyle Yunanistan’ın milli parklarından biri. Balıkçı tekneleriyle yapılacak bir tur bölgenin sahip olduğu biyoçeşitlilik ile ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim sunuyor. Bölge, çeşitli kuş ve balık popülasyonu ile tanınıyor. Sularında pelikanlar, kaplumbağalar ve yunuslar yaşıyor. Körfez yunusları Preveze’nin meşhur sardalyası ile beslenirler. Onlar için bol miktarda yiyecek bulunduğundan bu bölgede 120 kalıcı yunus popülasyonu mevcut. Yunuslar insanlara o kadar aşinalar ki, teknelerin yakınlarında korkusuzca yüzerler ve turistlere görsel bir şölen yaşatırlar. Natura Koruma Alanı olan bu bölgedeki özel lagün kompleksi balık tutma deneyimi yaşamak isteyenler için de için eşsiz bir fırsat. Çarpıcı lagünleri keşfederken bu el değmemiş doğal ortamda balık yakalamanın heyecanını da yaşayabilirsiniz.
Yemeğinizin tadını çıkarın
Yunanca “Kali orexi” yani “Yemeğinizin tadını çıkarın” sözü Yunanistan’da olduğu gibi Preveze’de de misafirlerin yemekten keyif almasını dilemekle eşdeğer. Kentin konumu gastronomik kimliğini de şekillendiriyor; bölgedeki en iyi ve en taze deniz ürünleriyle tanınıyor. Körfezdeki lagünlerde kefal, levrek, çipura, barbun, dil balığı, kalamar, midye, ahtapot ve bol miktarda sardalya var. Papalina olarak adlandırılan sardalyalar, Preveze mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası. Sardalyası ile ünlü olan şehirde her yıl ağustos ayının sonunda düzenlenen Sardalya Festivali, Preveze’nin balıkçılık geleneğini öne çıkarıyor. Amvrakikos’un gabari olarak bilinen ünlü karideslerinin en lezzetlisini de burada yiyebileceğinizi garanti ederim.
Lagünün altını
Preveze mutfağının bir diğer özel ürünü ise ‘petali’ kefali. Yassı kefal başından kuyruğuna doğru kesilir, düz bir şekilde serilir, tuzlanır ve güneşte kurumaya bırakılır. Güneşte kurutulan kefaller ızgarada pişirilir. Rengi ve ticari değeri nedeniyle ‘lagünün altını’ olarak adlandırılan Preveze’nin meşhur kefal havyarı Amvrakikos’un muhteşem bir tadı var. Yunanlılar için bottarga, ince dilimlenerek servis edilen en güzel mezelerden birisidir. Bölgede ayrıca bol miktarda meyve ve sebze özellikle narenciye, zeytinyağı, zeytin, bal ve tıbbi- aromatik bitkiler üretiliyor. Acheron nehri çevresinde hayvancılık yapılması sebebiyle et ve süt ürünleri de gastronomi açısından önemli. Özellikle Preveze şefleri, etleri baharatlama ve pişirme teknikleri konusunda gizli reçetelere sahipler. Şef Vasilis Dosis’in 30 yıllık deneyimini, sahibi olduğu Kalofagas Greek Cuisine Restoranına taşıdığını, havayı dolduran etlerin aromasından anlamak mümkün.
Gastronomi etkinliği yapılacak
Onur üyesi olduğum Yunan Gastronomi Şefler Kulübü Başkanı Stelios Digkas, Preveze Belediyesi ve yerel kurumlarla iş birliği içinde, 2024 yılında gerçekleşecek uluslararası, özgün ve yenilikçi bir gastronomi etkinliğine imza atmaya hazırlanıyor. Preveze’de gerçekleşecek olan bu önemli festivalde iki ülke arasında iş birliği olanaklarını görüşmek üzere Digkas ile birlikte Belediye Başkanı Nikos Georgakos ve Turizmden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Leonidas Argiros’un misafiri olduk. Arkeolojik alanların kullanılması da planlanan bu büyük organizasyonda Preveze’nin sahip olduğu eşsiz lezzetler “geleneğin bilgisini reddetmeyen, ancak onu güçlendiren” yeni bir bakış açısı ile ulusal ve uluslararası arenada tanıtılacak. Günlük yaşamın koşuşturmasından uzak, olağanüstü doğal güzelilkleri yanında büyüleyici sadeliğe sahip bir destinasyonda, lezzetli misafirperlikleri ile gerçekleşmesini umduğumuz bu organizasyonda; geleneksel restoranları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle Preveze dünyanın en önemli turizm ve gastronomi destinasyonlarından biri olduğunu bir kez daha ispatlayacak.