Marmara Adası Slow Food Topluluğu, bu bölgenin bize verdiklerini gelecek kuşaklara eksiksiz aktarmak, kaybedilen balıkları ve geçmişin bolluğunu geri kazanmak, denizimize, dağlarımıza, ovalarımıza sahip çıkmak için bir arada...
Marmara Adası Slow Food Topluluğu, kuruluş müjdesini geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir oplantıyla duyurdu.
İstanbul ile Ege arasında bulunan Marmara balıkçılığının merkezi konumundaki Ada, geçmişten gelen farklı mutfak kültürlerini yaşatmayı hedefliyor. Girit mübadilleri, Karadeniz’den gelen topluluklar ve uzun süre bir arada yaşayan Rum ve Yahudi nüfusun etkisiyle, zaman içinde Ada’ya has, benzersiz bir mutfak kültürü oluşmuş durumda.
Orjinal tarifiyle Garos
Yakın zamana kadar Ada ekonomisinde önemli bir yer tutan tuzlu balık ve Garos için başlatılan koruma çalışmaları, Ada mutfak kültürünün devamlılığı açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Garos, Roma dünyasında Garum adıyla da bilinen ve antik dönemlerde en yaygın tüketilen ve ticareti yapılan ürünlerden biriydi. Uskumru ve kolyoz balıklarının ciğerleri ve havyarı, tuz ve yerel otlarla çeşnilendirilip bekletilerek elde edilen Garos, Marmara Adası Rumları’ndan kalan orjinal tarifle yaşatılacak.
Bu eşsiz gastronomik değerinunutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 12 Nisan 2024 tarihinde Marmara Adası, Çınarlı Köyü’nde Garos üzerine bir söyleşi ve atölye düzenledi.
Söyleşiye İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi, Restoranlar, Yiyecek & İçecek Komitesi Başkanı, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Ebru Köktürk Koralı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Emine Önel Kurt,İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Elif Gözler Çamur, Mustafa Erbill ve İsmail Mersin katıldı. Toplantının moderasyonunu Çınarlı Derneği’nden Adil Çamur üstlendi.
Halen Ada halkının severek tükettiği evlerde az da olsa hazırlanan Garos’u tanıtmak ve Ada işletmelerinde sunulması sağlamak amacıyla yapılan atölye çalışması ilgi ile izlendi. Seval Algan’ın ailesinden öğrendiği ve yaptığı Garos’a ilgi yüksekti, toplantıya katılan misafirlere daha önceden yapılmış Garos ikram edildi.
Kolyos Tuzlaması
Diğer ilgi çeken bir ürün de Deniz Enön tarafından aktarılan Kolyos Tuzlaması oldu. Çıtlatarak açılan, derisi yüzülen, tuzda bekletilmiş kolyos adanın zeytinyağı içinde servis edildi.
Lakerda, Tuzlu Sardalya, Midye Salma, Karidesli Pilav, Bayram Çöreği Lokum gibi Ada’nın yine sevilen, unutulan yemekleri olarak ikram edildi.