Online gastronomi dersleri nasıl işleniyor?

Online gastronomi dersleri nasıl işleniyor?
Koronavirüs ülkemizde de tüm hayatı sekteye uğratırken, ilk önlemlerden biri eğitime ara verilmesi olmuştu. Bu tedbirin akabinde uzaktan eğitim gündeme geldi ve öğrenciler evde kalınan şu günlerde derslerine online olarak devam ediyor. Peki gastronomi ve aşçılık eğitiminde durum nedir? Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Tacer Caba, gastronomi öğrencilerinin online eğitimiyle ilgili Gastronomi Dergisi’ne bilgi verdi.

Sınıfları mutfaklarına taşıdılar

Uzaktan eğitim sistemine geçilmesinin ardından uygulama gerektiren derslerin nasıl işleneceği konusu da gündeme geldi. Teorik bilginin yanı sıra, gastronomi gibi bölümlerde eğitim alan öğrenciler, bu süreçte evlerinde yaptıkları tariflerle dersleri interaktif bir şekilde geçirebiliyorlar. Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim (online) sistemine geçilmesiyle gastronomi gibi uygulamalı derslerin işleyiş şekliyle ilgili Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Tacer Caba’dan bilgi aldık. “Mutfaktaki dersler, şefler tarafından önerilen video ve içeriklerle ilerliyor” diyen Zeynep Tacer Caba, derslerin işleyişi ve öğrencilerin eğitim dışında neler yapması gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

“Senkronize eğitim yoluyla dersler işleniyor”

Gastronominin teorik bilgi, teknik ve uygulamanın iç içe geçtiği bir alan olduğunu ifade eden BAU Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Tacer Caba, “Oluşan yeni koşullarda uzaktan eğitimin farklı kanallarını kullanarak gastronominin bu özel yapısının korunmasını amaçladık. Uzaktan eğitim süreciyle sağlanan senkron eğitim yoluyla öğrencilerimiz teorik ve teknik derslerini yürütürken, hocalarının yönlendirmeleriyle farklı online içerikleri, uygulama videolarını da takip ediyorlar” diyor.

Öğrenciler mutfaklarında deneme yapıyor

Uygulamalı dersler hakkında bilgi veren Caba, şunları söylüyor: “Uygulamalı dersin teorik bölümünü takiben öğrencilerimiz uygulama olarak, şeflerinin evde bulabilecekleri malzemeler revize ettikleri reçetelerle kendi mutfaklarında denemeler yapıyor ve bunları kaydedip eğitmen şeflerinin fikirlerini almak üzere hazırlıyorlar. Bu paylaşım pratiği aslında günümüzde çok önemli bir diğer alan olan sosyal medya uygulamalarını da besliyor. Teorik bilgi yanında kendi yaratıcıklarını kullanarak ortaya çıkan denemelerini Instagram vb. sosyal medya kanallarında zevkle paylaşıyorlar. Şartlar değiştiğinde, gelişmelere göre uygulama ağırlıklı birkaç haftalık bir program planlamayı düşünüyoruz. Öğrenciler, gastronominin farklı alanlarındaki teorik ve teknik bilgileri eğitmen şeflerinin adım adım anlatımıyla alırken; mutfaktaki uygulamaları ise şefleri tarafından önerilen videolarla ve içeriklerle öğreniyorlar. Eğitmen şeflerinin evde bulabilecekleri malzemelerle revize ettikleri reçetelerle ev uygulamalarını gerçekleştirip şeflerine gönderiyorlar, değerlendirmeleri alıyorlar. Bilgi akışı şefleriyle ve sınıf arkadaşlarıyla sürekli iletişim halinde devam ediyor.”

Öğrenciler için kitap ve film listesi hazırlandı

Öğrencilere dersler dışında bu süreci nasıl verimli geçirebilecekleri hakkında önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Tacer Caba, “Dersler dışında, öğrencilerin sevdikleriyle iletişimde olmalarını ve mümkün olduğunca ruh ve beden sağlığını koruyacak aktivitelere yönelmelerini öneriyorum. İlgi alanlarına göre yeni bir hobiye başlamaları; alanlarıyla ilgili veya merak duydukları konularla ilgili bol bol okumalarını tavsiye ediyorum. Öğrencilerimize bu süreçte yararlanabilecekleri bir kitap/film listesi oluşturmaya başladık, kısa sürede paylaşım yapacağız” diye konuşuyor.

Yorum Yaz

captcha