Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü, uygulama mutfakları ve eğitimiyle fark yaratıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü, uygulama mutfakları ve eğitimiyle fark yaratıyor
Bahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Gastronomi Bölümü, BAU Culinary Arts binasında Türkiye’de eğitim veren gastronomi bölümleri içerisinde en büyük mutfaklarda ve son teknoloji ekipmanlarla öğrencilerini yetiştiriyor. Yurtdışında da birçok yerleşkeye sahip üniversite, hem eğitim anlayışı hem de sunduğu imkanlarla adından söz ettiriyor.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi Bölümü, dünyanın her yerinde çalışabilecek donanıma sahip mezunlar verme hedefine paralel olarak gastronomi sektörünün multidisipliner yapısına uygun bir müfredatla öğrencilerini yetiştiriyor. Ayrıca yiyecek-içecek sektöründeki gelişmeleri ve trendleri de yakından takip eden bir anlayışa sahip bölüm, eğitiminin güncelden kopmamasını sağlayarak, dinamik yapısını korumaya devam ediyor. Eğitim kalitesinin yanında BAU kendi bünyesinde öğrencilerine birçok imkan sunan bir yapıya da sahip. İtalya, Amerika, Batum gibi bölgelerde yerleşkeleri bulunan üniversite talep olursa öğrencilerinin farklı sürelerde buralarda eğitim almasına olanak sağlıyor. Bunun yanında üniversite bünyesinde çok aktif bir yerde olan öğrenci kulüpleri de yaptıkları etkinliklerle öğrencilerin network’lerini geliştirmelerine ve birçok alanda bilgi sahibi olmalarına imkan tanıyor. Son olarak bölüm, Türkiye’nin en büyük ve son teknoloji endüstriyel mutfak ekipmanlarıyla donatılmış gastronomi okulu mutfağı olan BAU Culinary Arts binasını da bünyesine kattı. BAU Culinary Arts dışarıya da vereceği eğitimlerle, lezzetli restoranı ve renkli kafesiyle gastronomiye ilgi duyan herkesin keyifle vakit geçirebileceği bir yer olarak çok ilgi çekeceğe benziyor. BAU Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Esra Mankan ile hem bu yenilikleri hem de bölümün eğitim anlayışını konuştuk.

Bölüm ve akademik kadro hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Gastronomi bölümümüz BAU Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde eğitim veriyor. Gelecek yıl ilk mezunlarımızı verecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Akademik kadromuzu oluştururken de belirli kriterler üzerinden ilerliyoruz. Teorik ve teknik derslerimizi veren eğitmen kadromuzunalanında uzmanlaşmış ve en az doktor öğretim üyesi olması gerekiyor. Uygulama derslerinde de sahada çalışmış olmasının yanında akademiyi de bilen şeflerle çalışıyoruz. Bu zamana kadar birçok uzman şefi de derslerde konuk olarak ağırladık. Sektörün farklı iş kollarıyla da bu anlamda işbirliklerine gidiyoruz. Metro ve Sardunya Catering ile geçen yıl bu şekilde bir işbirliğimiz oldu. Öğrencilerimizin bir ay boyunca sektörün uzmanlarından ders alıp sonunda da sertifika almalarını sağladık. Yine bu yıl BauCoop işbirliğimizle gerçekleşen eğitimlerimize bir yenisini daha ekledik. Metro yöneticileri 14 hafta boyunca gıda perakendesi dersi verecekler. Bu öğrencilerimizin öğrenim görürken dış dünyaya açılmasına olanak sağlarken hem de kendileri için iş ve staj imkanları doğmasına da vesile oluyor. Ayrıca Unilever, Hilton, Grand Hyatt ve D.ream grubu gibi sektörde kendini kanıtlamış birçok işletme ile işbirliklerimiz bulunmakta.

Müfredatınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bölümümüz kapsamında öğrencilerimiz isteğe bağlı hazırlık eğitimi alıyorlar. Müfredatımıza gastronomi sektörünün multidisipliner yapısına da bağlı olarak beslenme, gıda bilimi, yiyecek-içecek yönetimi gibi teknik derslerin yanında yönetim organizasyonu, maliyet hesaplama gibi yönetim dersleri koyduk. Bunun yanında uygulama derslerimiz bulunuyor. Öğrencilerimiz dünya mutfakları, Türk Mutfağı, pastacılık, butik pastacılık gibi uygulama derslerini şu anda yeni yapılandırdığımız BAU CulinaryArts bünyesinde alacaklar. 24 öğrencinin kendine ait istasyonunda ders alacağı merkezimizde mutfak tekniklerinin de tüm aşamalarını birebir uygulama imkanına bulunuyor. Uygulama derslerimiz birinci sınıfın ikinci döneminde kesme doğrama teknikleri dersiyle başlıyor. Eğitim süresi içersinde moleküler mutfak, duyusal analiz laboratuar teknikleri, fonksiyonel gıda bileşenleri gibi dersler de alıyorlar. BAU bünyesinde çok sayıda departman dışından alabileceği seçmeli dersler de bulunuyor. Kontenjan dahilinde öğrencilerimiz diğer BAU bünyesindeki yurtiçi ve yurtdışı kampüslerimizden de dersler alabiliyor. Bu sistemin öğrencimizin çok boyutlu bakmasına ve vizyonunun daha geniş olmasına ve dünya vatandaşı olmasına katkı sağladığını düşünüyoruz.

Öğrencilerinize sunduğunuz imkan ve olanaklar neler?

Ben üniversite öğrenci adaylarına bölüm seçmekten ziyade üniversiteyi seçmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Üniversitenin size sunduğu olanaklar ayrı bir şans aynı zamanda. Bunlardan en iyi şekilde yararlanmak gerekiyor. Akademik personeli yeterli mi? Yurtdışı imkanları var mı? Mutfakları donanımlı mı? Şefleri var mı?Bu gibi soruların cevaplarına göre seçim yapmalılar. Biz bu anlamda çok donanımlı bir üniversiteyiz. BAU hem kolejleri hem de üniversite açısından çok iyi bir yabancı dil eğitimi verebiliyor. Öğrencilerimizin yurtdışına çıkma imkanı üniversitemiz bünyesinde çok yüksek. Bizim en büyük artılarımızdan birisi de bölüm ve üniversite bazında çift anadal ve yandal programlarına sahip olmamız. Öğrencilerimiz hem gastronomi bölümünde okuyup hem de diğer fakültelerde çift anadal ve yan dal yapma hakkına sahip. Böylece çift anadal sayesinde mezun olduğunda iki diplomaya, yandal sayesinde de sertifika alma hakkına sahip olabiliyorlar. Bunun için tek kriterimiz öğrencinin iyi bir not ortalamasına sahip olması.

Apply BAU uygulaması hakkında bilgi verir misiniz?

Burslu öğrenci okutma bazında yüksek bir profile sahibiz. Apply BAU öğrenci adaylarımıza beklentilerini, projelerini ve hedeflerini anlatmalarını istiyor. Farklı şekillerde hazırlanan projeler komisyon tarafından inceleniyor. Ve içlerinden başarılı bulunanlar ikinci aşama olan mülakata alınıyorlar. Buradan da başarılı bir sonuç çıkarsa belirli oranlarda burs alma hakkına sahip oluyorlar. Bu sistem çerçevesinde yüzde yüz burs verdiğimiz fazla sayıda öğrencimiz var.

Otel ve restoranlarla nasıl bir etkileşim içindesiniz? Staj ve iş imkanı konusunda nasıl bir yol izleniyor?

Öğrencilerimizin üçüncü sınıfta 60 iş günü staj yapma yükümlülüğü bulunuyor. Kendi imkanlarıyla bulamazlarsa biz devreye giriyoruz. Ayrıca daha öncede bahsettiğim gibiBauCoop adını verdiğimiz bir uygulamamız sayesinde birçok otel işletmesi ve hava yolu şirketiyle birebir ortaklıklarımız var. Çoğu öğrencilerimizde bu ortaklıklar sayesinde staj yapıyorlar ve mezun olduklarında iş imkanı doğuyor.Hatta öğrenim hayatları devam ederken hafta içi zamanlarda da stajlarına devam edenler oluyor.

Türk Mutfağı’nın tanıtımı konusunda çalışmalar yapacak mısınız?

Öncelikli hedefimiz bu zaten. Türk Mutfağı dünyanın en önemli mutfakları arasında. Ama maalesef ki dünya platformunda hak ettiği yeri bulamıyor. Dünya Şefler Birliği’nin (WACS) her yıl yurtdışında düzenlediği yarışmalar var. Bizim de hedefimiz o yarışmalarda özellikle yabancı dile hakim, Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtabilecek şefler yetiştirerek mutfağımızın hak ettiği yere ulaşmasını katkı sağlamak. Öğrencilerimizin son yıl tez çalışmaları var. Bu alanda da Türk Mutfağı üzerine çalışma yapmalarını sağlayacağız. Ayrıca gastronomi alanında süreli yayınlar, bilimsel makaleler, kitaplar yayınlamak gibi önemli çalışmalarımız var, daha da olacak. Türk Mutfağı’nı dünyaya ve tanıtmakta festivaller ve kongreler düzenlemek adına ev sahibi olmak istiyoruz. Bakanlık destekli projelerin arasında yer almak öncelikli hedefimiz. Gastronomide en iyisi olmayı hedefliyoruz. Misyonumuz bu.

www.bau.edu.tr

Yorum Yaz

captcha